POČELO VANDREDNO STANJE U UKRAJINI Putina LNR i DNR mole za pomoć, vojni konvoji krenuli ka Donbasu
Youtube Printscreen/ABC News

Eskalacija situacije u Donbasu počela je 17. februara. Ukrajinska vojska je počela intenzivno da granatira pozicije Donjecke i Luganske narodne republike. Objavljena je evakuacija stanovništva na teritoriju Rusije i proglašena opšta mobilizacija. Na molbu lidera DNR i LNR predsednik Rusije Vladimir Putin priznao je nezavisnost republika.

Svet je od tada na ivici velikog sukoba, a reakcije stižu neprestano sa svih strana.

Sve informacije iz minuta u minut možete pratiti u nastavku.

LNR i DNR zatražile vojnu pomoć od Putina

Donjecka i Luganska republika su uputile zvaničan zahtev Moskvi za vojnu pomoć kako bi odbile agresiju Ukrajinskog režima, prenosi RT.

Kako će izgledati Ukrajina tokom vanrednog stanja?

Prvi korak je, kao što je Zelenski juče najavio u obraćanju naciji, da će Ukrajina u vojnu služnu pozvati i rezerviste. Bi-Bi-Sijeva dopisnica iz Kijeva Miroslava Petsa navodi kako zna puno muškaraca i žena koje su danas pozvani da se jave u vojne kancelarije.

Ukrajina uvela vanredno stanje

Ukrajinski parlament je izglasao uvođenje vanrednog stanja.

Putin ima tri ključna zahteva

Ukrajinskom kolegi i imenjaku Zelenskom predložio je da prizna da je Krim ruska teritorija, da odustane od traženja ulaska u NATO i da izvrši demilitarizaciju Ukrajine.

Ova tri Putinova zahteva Ukrajinci su nazvali ultimatumom. NJihov premijer Denis Šmigalj je odgovorio da ne nameravaju da priznaju pripajanje Krima Rusiji, a takođe i da ne odustaju od ulaska u NATO. Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba tvrdi da u Kijevu imaju dva plana oko rešenja sadašnje situacije. Plan A podrazumeva da se Rusija zaustavi diplomatskim putem. Po planu B ukrajinska armija i narod boriće se za svako selo, za svaku kuću. Kuleba je nazvao priznavanje Donjecke i Luganske oblasti "apsurdom".

Bajden uvodi sankcije Severnom toku 2

PREDSEDNIK Bajden potvrdio da će SAD sankcionisati matičnu kompaniju Severnog toka 2 zbog ruske invazije na Ukrajinu.

- Predsednik Putin je svojim postupcima dao ogroman podsticaj svetu da se udalji od ruskog gasa i drugih oblika energije, rekao je Bajden.

 

 

Poginuo vojnik Luganska

Pripadnik snaga Narodne milicije LNR poginuo je usled vatre koju su otvorile ukrajinske snage, saopštili su predstavnici LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre u Donbasu.

Pentagon izneo upozorenje

Rusija je uz granicu nagomilala "gotovo 100 odsto snaga" za koje je Pentagon očekivao da će ih Vladimir Putin poslati na teren, rekao je viši zvaničnik američkog Ministarstva obrane na briefingu u Pentagonu.

- Bliže se brojci od 100 odsto snaga koje smo očekivali, jako su blizu tome da budu potpuno spremni. Putin na raspolaganju ima celi niz vojnih opcija, uključujući značajne ofanzivne sisteme projektila - dodao je zvaničnik, a prenosi CNN.

SAD najavile nove sankcije

Bela kuća je najavila danas dodatne sankcije Rusiji, sugerišući da čak i ako zvanična Moskva ne bude preduzimala dalje akcije u Ukrajini, SAD i američki saveznici nameravaju da nastave da sankcionišu.

Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Dalip Sing nije precizirao kada se mogu očekivati dodatne sankcije protiv Rusije, ali je predočio koje bi dodatne sankcije SAD mogle da uvedu, pomenuvši i neprekidnu kontrolu ruskog izvoza.

- Ruski gubici će nastaviti da rastu. Narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine je neprihvatljivo - rekao je Sing u za CNN.

Sing je reagovao i na poziv ukrajinskog ministra spoljnih poslova upućen Vašingtonu da se ne prekida proces uvođenja novih sankcija Rusiji.

- Ponekad se zapitam da li tamo postoji neko žedan sankcija koje su same sebi svrha. Biću jasan: jučerašnjim setom sankcija zadali smo snažan udarac - rekao je Sing podsećajući na jučerašnje uvođenje paketa sankcija protiv ruskih banaka i oligarha, kao i najavu Nemačke da će zaustaviti sertifikaciju gasovoda Severni tok 2.

Upitan da li je došlo do promene trenutne vojne situacije, Sing je rekao da je na terenu "status kvo" i ponovio da je Rusija "spremna i pozicionirana" da pokrene invaziju velikih razmera na veći deo teritorije Ukrajine, sa severa, sa istoka i juga, i da se u tom smislu ništa novo nije dogodilo.

Nalazimo se u kritičnom trenutku svetske istorije

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je na sednici Generalne skupštinom UN posvećenoj situaciji u Ukrajini izjavio se "Nalazimo u kritičnom trenutku svetske istorije" i pozvao na "brzu, konkretnu i odlučnu akciju."


Kako je rekao šef ukrajinske diplomatije, ono što svet danas preduzme, definisaće godine koje dolaze, prenose agencije.

- Svi smo čitali o greškama koje su političari napravili uoči svetskih ratova - rekao je Kuleba i pozvao sve zemlje da ne ponavljaju greške iz prošlosti.
POČELO VANDREDNO STANJE U UKRAJINI Putina LNR i DNR mole za pomoć, vojni konvoji krenuli ka Donbasu

EPA

 

 

Kuleba je rekao da su ruske optužbe prema kojima je Ukrajina ta koja je kriva za eskalaciju situacije, kako je rekao, apsurdna.

- Ruske izjave su neverovatne i užasne, idu dosta dalje od toga da prete Ukrajini - rekao je Kuleba aludirajući na nedavno obraćanje naciji ruskog predsednika Vladimira Putina.

EU uvela sankcije protiv Donjecka, Luganska i Rusije

Evropska unija uvela je danas prvi paket sankcija protiv Rusije i oblasti Donjeck i Lugansk.

Savet EU naveo je u saopštenju da se uvodi paket sankcija protiv 351 predstavnika ruske Dume i 27 pojedinaca i entiteta umešanih u "nezakonito priznanje otcepljnih ukrajinskih regiona" odnosno onih koji su ih finasirali, imali ulogu u invaziji i destabilizaciji i vodili rat dezinformacijama protiv Ukrajine, uključujući i trgovinske sankcije protiv Donjecka i Luganska.

U Briselu dodaju i da je u pitanju prvi paket sankcija, a da su EU i njeni međunaroni partneri spremni za uvođenje novih mera protiv Moskve u zavisnosti od razvoja situacije na terenu.

Totalna invazija

Ruska invazija na Ukrajinu kreće u roku od 48 sati, tvrde američki obaveštajci.

Zvaničnici američkih obaveštajnih službi potvrdili su Njuzviku da je administracija Džoa Bajdena upozorila ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o proceni da se Rusija sprema da krene u totalnu invaziju na Ukrajinu u roku od 48 sati.

Vanredni samit EU o Ukrajini

Lideri EU održaće sutra vanredni samit o Ukrajini.

Ukrajinska valuta u velikom padu

Ukrajinska valuta hrivnja oslabila je danas za još jedan odsto na 29,4 hrivrnje za dolar, slično kao u utorak, nastavljajući silazni trend zbog sve većeg straha od eventualne ruske vojne ofanzive, pokazuju podaci kompanije za finansijske informacije Refinitiv.

Sadašnji kurs hrivnje je najniži od februara 2015. godine, kada su vođene teške borbe između ukrajinskih trupa i proruskih snaga u regionu na istoku Ukrajine, što je uticalo na obezvredivanju domaće valute, prenosi Rojters.

Hrvnja je od početka 2022. godine izgubila oko 8,0 posto vrednosti, pokazuju podaci Refinitiva.

Nacionalni savet za bezbednost Ukrajine, kojim predsedava predsednik Volodimir Zelenski, odlučio je danas da uvede vanredno stanje u zemlji. Vlada i centralna banka su saopštile da vanredno stanje neće prekinuti poslovne i finansijske aktivnosti.

Guverner centralne banke Kirilo Ševčenko rekao je Rojtersu ranije ove nedelje da banka ne planira da uvede nikakva administrativna ograničenja na međubankarskom deviznom tržištu i da će nastaviti da prodaje dolare kako bi ublažila volatilnost hrivnje.

Ukrajinski sajtovi ne rade, pominje se mogućnost hakerskih napada

Nekoliko ukrajinskih državnih sajtova, uključujući sajt vlade i ministarstva spoljnih poslova nedostupni su, javio je popodne Rojters.

Ukrajinske vlasti saopštile su ove sedmice da su videli onlajn upozorenja da hakeri pripremaju velike napade na vladine agencije, banke i odbrambeni sektor, prenela je britanska agencija.

U jeku krize u i oko Ukrajine, Kijev optužuje Moskvu za sajber napade, dok Rusija odbacuje te optužbe.

Ukrajina traži garancije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da njegova zemlja želi bezbednosne garancije od Rusije kao korak ka okončanju konflikta izmedu te dve zemlje.

- Verujem da Rusija treba da bude među onim zemljama koje daju jasne bezbednosne garancije. Mnogo puta sam predlagao da predsednik Rusije sedne za pregovarački sto - poručio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim i litvanskim kolegama, prenosi agencija Rojters.

Oglasila se Poljska

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da Poljska osuđuje odluku Rusije da prizna dve samoproglašene republike Donjecke i Luganske Narodne Republike i vidi tu odluku kao pretnju za ceo region i Evropsku uniju.

- Akcije Rusije su za nas veoma zabrinjavajuće. Mi ih shvatamo veoma ozbiljno - rekao je Duda.

- Smatramo da one predstavljaju pretnju ne samo za Ukrajinu, već i za ceo naš region, za istočni blok NATO i EU u celini - poručio je poljski predsednik.

Zajednička deklaracija

Ukrajina zaslužuje status kandidata za Evropsku uniju, a Poljska i Litvanija će je podržati u tom cilju, naveli su predsednici te dve zemlje u zajedničkoj deklaraciji sa ukrajinskim predsednikom.

"Naglašavamo da, s obzirom na značajan napredak u sprovođenju Sporazuma o pridruživanju i unutrašnjih reformi, kao i na aktuelne bezbednosne izazove, Ukrajina zaslužuje status kandidata za članstvo u EU, a Litvanija i Poljska će podržati Ukrajinu u postizanju ovog cilja“, navodi se u deklaraciji koju su potpisali u Kijevu predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, predsednik Poljske Andžej Duda i predsednik Litvanije Gitanas Nauseda.

Kako se navodi, zajednička deklaracija poziva međunarodnu zajednicu na "brzo uvođenje oštrih sankcija" Rusiji, uključujući mere usmerene na gasovod Severni tok 2 između Rusije i Nemačke.

Odgovor Moskve na sankcije

Rusija je najavila da će oštro odgovoriti na sankcije koje su im uvele Sjedinjene Američke države.

- Nema sumnje, sankcije će naići na jak odgovor, ne nužno simetričnim, ali dobro iskalkulisanim i bolnim za Ameriku - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova i dodaje da je američka politika sankcija kontraproduktivna.

Suspenzija gasovoda Severni tok 2 i cena gasa

Potpredsednica Evropske komisije Margret Vestager izjavila je danas da odluka Nemačke da na neodređeno vreme povuče dokumente čime se sprečava odobrenje za otvaranje gasovoda Severni tok 2 ne utiče na cene gasa.

POČELO VANDREDNO STANJE U UKRAJINI Putina LNR i DNR mole za pomoć, vojni konvoji krenuli ka Donbasu

EPA

 

Nemački regulator za energetiku saopštio je juče da ne može da sertifikuje Gaspromov gasovod Severni tok 2, nakon što je kancelar Olaf Šolc zaustavio postupak odobrenja zbog odluke Rusije da formalno prizna dve samoproglašene republike u Donbasu.

- U gasovodu Severni tok 2 nema gasa. Ono što je zaustavljeno je odobrenje za gasovod Severni tok 2 koje mu je potrebno da bi mogao da počne da radi, što znači da zaustavljanje procesa odobravanja ne može da utiče na cene gasa - rekla je Vestager na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Dodala je da u potpunosti stoje uz nemačke vlasti.

Rešiti pitaje granice između Ukrajine i DNR

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je danas da želi na miran način da reši pitanje granice sa Ukrajinom.

Pušilin je dodao da želi da zadrži pravo mogućnosti da zatraži pomoć od Rusije.

Lider DNR poručio je da i dalje preferira dijalog sa Ukrajinom, prenosi agencija Rojters.

Sa druge strane, na konferenciji za novinare na kojoj je bio zajedno sa visokim članom ruske vladajuće partije Andrejem Turčakom, Pušilin je rekao da će ruska vojska ući u Donbas samo ako im to zatraže LNR i DNR, a da bi raspoređivanje vojske bilo "mirovne prirode".

On je takođe rekao da je situacija u dugotrajnom sukobu postala kritična i da će proruske snage pobediti uz podršku "velike Rusije".

POČELO VANDREDNO STANJE U UKRAJINI Putina LNR i DNR mole za pomoć, vojni konvoji krenuli ka Donbasu

Foto: Printscreen/Youtube

 

 

Rusko priznanje DNR i LNR u ponedeljak zapadne zemlje su proglasile nezakonitim i na tu odluku reagovale uvođenjem sankcija Moskvi.

- Agresija sa ukrajinske strane raste - rekao je Pušlin, optužujući Kijev za izazivanje provokacija i zbog civilnih žrtava.

Turčak je rekao da nijedna sila na svetu ne može da promeni to što je Rusija priznala dve samoproglašene republike, kao i da je malo verovatno da bi se mogao postići bilo kakav dogovor sa aktuelnom ukrajinskom vladom.

Takođe, Turčak je poručio Pušilinu da Rusija neće napustiti svoj narod.

Lider DNR je rekao da je evakuacija žena i dece koja je počela prošle nedelje neophodna kako bi se vojsci omogućilo da se fokusira na odbranu granica svoje teritorije.

Srbija pred pritiskom

Viši naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Vladimir Trapara ocenio je danas da je bilo očekivano da EU i zapad počnu da vrše pritisak na Srbiju da osudi Rusiju i priključi se sankcijama, ali smatra da naša zemlja ima još prostora kada su sankcije u pitanju da "izvrda i izvuče se iz toga".

- Srbija nema obavezu to da uradi. Oni mogu da je kazne tako što će nam još prolongirati ulazak u EU, ali on je svakako prolongiran iz drugih razloga. Međutim, ukoliko bi Rusija nakon ovoga ušla u neku punu invaziju Ukrajine imali bismo ozbiljniji problem, jer, onda bi oni uveli ozbiljnije sankcije Rusiji i izvršili teži pritisak na nas. Nisam siguran da bismo mogli da se izvučemo - rekao je Trapara za Tanjug.

Rusija povlači diplomatsko osoblje iz Ukrajine

Rusija je počela da povlači svoje diplomatsko osoblje iz svih diplomatskih predstavništava u Ukrajini, izjavio je predstavnik ruske ambasade u Kijevu za rusku agenciju Ta s s.

- Evakuacija osoblja je već počela - rekao je predstavnik ruske ambasade.

Prema izjavi jednog očevica na kojeg se poziva Rojters, ruska ambasada u Kijevu skinula je zastavu sa svoje zgrade.

Ambasadori članica EU odobrili sankcije protiv Donjecka, Luganska i Rusije

Ambasadori država članica EU odobrili su danas prvi paket sankcija protiv Rusije i oblasti Donjeck i Lugansk, nakon što je paket sankcija u utorak odobrio i Savet ministara spoljnih poslova.

Ambasadori su pokrenuli pisani postupak s rokom danas do 15 sati, s kojim će odluka biti konačno usvojena, objavilo je francusko predsedništvo Savetom EU, prenosi Hina.

Sankcije bi trebalo da stupe na snagu danas popodne nakon što budu objavljene u službenom glasniku EU, objašnjavaju u Briselu.

POČELO VANDREDNO STANJE U UKRAJINI Putina LNR i DNR mole za pomoć, vojni konvoji krenuli ka Donbasu

EPA/ STEPHANIE LECOCQ

 

Paket sankcija protiv 351 predstavnika ruske Dume i 27 pojedinaca i entiteta umešanih u "nezakonito priznanje otcepljnih ukrajinskih regiona" odnosno onih koji su ih finasirali, imali ulogu u invaziji i destabilizaciji i vodili rat dezinformacijama protiv Ukrajine, uključujući i trgovinske sankcije protiv Donjecka i Luganska, danas se opet našao pred ambasadorima zemlja članica koji su dali "zeleno svetlo" na finalni tekst.

Nakon toga sledi izjašnjavanje zemalja članica "pisanom procedurom" koje bi trebalo da se okonča do 15 časova, nakon čega usvojeni dokumet o paketu sankcije ide na objavljivanje u EU službenom glasniku.

EU zvaničnici naglašavaju da su u ovom slučaju, koji karakterišu kao nastavak podrivanja ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta od strane Rusije" i kao "kršenje međunarodnog prava", delovali brzo i jedinstveno na usvajanju snakcija koje će "zaboleti Rusiju".

U Briselu dodaju i da je u pitanju prvi paket snakcija, a da su EU i njeni međunaroni partneri spremni za uvođenje novih mera protiv Moksve u zavisnosti od razvoja situacije na terenu.

Borbe za Donjeck i Lugansk

Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da je mobilizacija u ovoj republici u punom jeku. Kako je naveo, odazivaju se svi, od ljudi koji su nekad bili u odredima samoodbrane, do običnih ljudi, činovnika i poslanika.

POČELO VANDREDNO STANJE U UKRAJINI Putina LNR i DNR mole za pomoć, vojni konvoji krenuli ka Donbasu

EPA

 

U Lugansku odjekuje artiljerijska paljba, javljaju dopisnici.

Kako su saopštili zvaničnici LNR, naglo je porastao intenzitet granatiranja zbog gomilanja artiljerijskog oruđa ukrajinske vojske na granici razdvajanja.

Severni tok 2 važan za bezbednost Evrope

Gasovod Severni tok 2 je neophodan za energetsku bezbednost Evrope, izjavio je danas ruski ambasador u Nemačkoj, Sergej Nečajev.

- Razočala nas je najava suspendovanja postupka sertifikacije. Nemačka vlada je uvek govorila da je Severni tok 2 komercijalni, čisto ekonomski projekat koji nije povezan sa političkim zbivanjima - rekao je ruski diplomata novinarima u Berlinu, prenosi Tas s.

Erdogan neće kvariti odnose sa Rusijom

Turski predsednik Redzep Tajip Erdogan poručio je danas da njegova zemlja ne može da odustane od svojih veza sa Rusijom ili Ukrajinom i kritikovao diplomatske napore Zapada sa Moskvom kao nedovoljne.

POČELO VANDREDNO STANJE U UKRAJINI Putina LNR i DNR mole za pomoć, vojni konvoji krenuli ka Donbasu

Tanjug/Ap

 

Obraćajući se novinarima na povratku iz Afrike, Erdogan je ponovio ponudu da posreduje između Rusije i Ukrajine i naveo da će članica NATO-a Turska, koja ima dobre veze sa obe, preduzeti korake koji ne štete njenim bilateralnim odnosima, prenosi Rojters.

Oglasio se predsenik Čečenije Ramzan Kadirov

Predsednik ruske federalne republike Čečenije Ramzan Kadirov danas je, na godišnjicu deportacije Čečena i Inguša sa Kavkaza tokom i nakon Drugog svetskog rata, govorio o tom događaju nazvavši ga "masakrom naroda".

Predsednik ruske federalne republike Čečenije Ramzan Kadirov danas je, na godišnjicu deportacije Čečena i Inguša sa Kavkaza tokom i nakon Drugog svetskog rata, govorio o tom događaju nazvavši ga "masakrom naroda".

POČELO VANDREDNO STANJE U UKRAJINI Putina LNR i DNR mole za pomoć, vojni konvoji krenuli ka Donbasu

Sajt predsednika Rusije

 

Masovno iseljavanje Čečena i Inguša u Kazahstan i Sibir počelo je 23. februara 1944. godine. Istoričari procenjuju da je više od pola miliona ljudi iseljeno. Zvanični razlog za iseljenje bila je saradnja sa fašističkim osvajačima i antisovjetske aktivnosti.

- Godine 1944. naši narodi su postali žrtve neljudskog zločina – masovnog proterivanja u Sibir i Kazahstan - napisao je Kadirov na društvenoj mreži VKontakte, nazvavši to "užasnim aktom represije" na osnovu "lažnih optužbi" o saradnji sa fašističkim okupatorima.

- To je rezultiralo uništenjem velikog broja autohtonog stanovništva naše republike. Ovaj zločin se ne može nazvati drugačije nego otvorenom odmazdom nad narodom - dodao je Kadirov.

Prema njegovim rečima, Čečeni su se hrabro borili tokom Drugog svetskog rata, i stanovnici Groznog su dali "ogroman doprinos jačanju odbrambene sposobnosti države".

Putin: Rusija ima oružje kakvom nema ravnog u svetu

Na borbenom dežurstvu ruskih Oružanih snaga nalazi se oružje kojem nema ravnog u svetu, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin u čestitki povodom Dana zaštitnika otadžbine.

- Osiguravanje odbrambene sposobnosti naše zemlje ostaje najvažniji državni zadatak, a Oružane snage služe kao pouzdana garancija nacionalne bezbednosti, mirnog i spokojnog života naših građana, stabilnog i progresivnog razvoja Rusije - poručio je Putin.

Ukrajina uvela vanredno stanje

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku da se uvede vanredno stanje na celoj teritoriji zemlje, osim Donjecke i Luganske oblasti, saopštio je sekretar SNBO Aleksej Danilov.

Kako se navodi, ono se uvodi sa rokom od 30 dana, a može biti produženo do 60 dana.

POČELO VANDREDNO STANJE U UKRAJINI Putina LNR i DNR mole za pomoć, vojni konvoji krenuli ka Donbasu

Tanjug

 

Ovu odluku još treba da potvrdi Vrhovna rada.

Stanovništvu ozvoljeno da nosi oružje

 Ukrajinski parlament usvojio je danas u prvom čitanju nacrt zakona kojim se dozvoljava Ukrajincima da nose vatreno oružje i reaguju u samoodbrani.

- Usvajanje ovog zakona u potpunosti je u interesu države i društva - naveli su autori nacrta zakona, a prenosi Rojters.

Oni tvrde da je donošenje ovog zakona potrebno zbog, kako navode, pretnji i opasnosti s kojima se suočavaju građani Ukrajine.

Ukrajina je danas počela regrutaciju pripadnika rezervnih odbrambenih snaga u uzrastu od 18 do 60 godina, a po ukazu predsednika Volodimira Zelenskog i nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin priznao samoproglašene republike Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Papa Franja: Preispitajte odluke

Papa Franja danas je poručio da je pretnja ratom u Ukrajini izazvala veliki bol u njegovom srcu i pozvao političare da pred Bogom ozbiljno preispitaju savest o svojim postupcima.

POČELO VANDREDNO STANJE U UKRAJINI Putina LNR i DNR mole za pomoć, vojni konvoji krenuli ka Donbasu

Tanjug/Ap

 

 

U obraćanju na kraju opšte audijencije, papa Franja je pozvao lidere da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi izazvali daljnje patnje za ljude i proglasio Pepelnicu, 2. mart, međunarodnim danom posta i molitve za mir, prenosi Rojters.

FSB sprečio teroristički napad na Krim

Federalna služba bezbednosti Rusije sprečila je danas teroristički napad na Krim.

Tom prilikom je uhapšeno šest državljana Rusije, pristalica ukrajinske ekstremističke organizacije "Desni sektor", saopštio je FSB.

Ukrajina obustavila uvoz električne energije iz Belorusije

Kijev je od danas obustavio uvoz električne energije iz Belorusije, saopštila je Evropska mreža operatera prenosnog sistema (ENTSO-E).

Prema podacima o podnetim zahtevima za nabavkom struje za sredu, 23. februar, Ukrajina će iz Belorusije uvesti nula megavata električne energije, a isti podaci se mogu naći i na sajtu ukrajinskog operatera energetskog sistema Ukrenergo, izveštava Tas s.

POČELO VANDREDNO STANJE U UKRAJINI Putina LNR i DNR mole za pomoć, vojni konvoji krenuli ka Donbasu

SV Production

 

 

Belorusija je u utorak i dalje isporučivala struju Ukrajini, koja je u određenim satima tokom dana dostizala maksimalnu moguću cifru od 900 MW, dodaje se u informaciji.

Ukrajina pozvala svoje državljane da napuste Rusiju

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine preporučuje svojim građanima da odmah napuste teritoriju Rusije.

- Oni koji su trenutno u zemlji trebalo bi da odmah napuste njenu teritoriju, navodi se u savetu objavljenom u sredu, prenosi RT.

Ukrajina upotrebila tenkove

Oružane snage Ukrajine sve češće koriste tenkove za gađanje Donjecke narodne republike, saopštio je zamenik načelnika uprave Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

- Situacija kod nas je sve gora... Tenkovi u većem broju, artiljerija ne prestaju sa granatiranjem. Otvaraju vatru duž cele linije razdvajanja. Na meti granatiranja se našlo 29 naselja naše republike . rekao je on televiziji „Rusija 24“.

UN pod pritiskom Zapada

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš našao se pod pritiskom Zapada oko dešavanja na istoku Ukrajine, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov .

- Na naše ogromno žaljenje generalni sekretar UN, čiji ste vi predstavnik, našao se pod pritiskom Zapada i pre neki dan je dao nekoliko izjava povodom događaja na istoku Ukrajine koja nisu u skladu sa njegovim statusom i nadležnostima iz Povelje UN - rekao je Lavrov na sastanku sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN za Siriju Gejrom Pedersenom.

Ukrajina sprema ofanzivu

Oružane snage Ukrajine, očigledno, krenuće u ofanzivu kada prođe prvi šok od priznanja DNR i LNR, smatra zvaničnik Donjecke narodne republike Artjom Timčenko.

- Pitanje je vrlo ozbiljno. Ne sumnjam da će Kijev krenuti u ofanzivu - rekao je Timčenko Sputnjiku, dodavši da se granatiranja nastavljaju.

POČELO VANDREDNO STANJE U UKRAJINI Putina LNR i DNR mole za pomoć, vojni konvoji krenuli ka Donbasu

Tanjug

 

U Ukrajini je počela regrutacija rezervista starosti od 18 do 60 godina, saopštila je pres-služba Generalštaba Oružanih snaga zemlje.

Reagovala Kina

Kina se protivi bilo kakvim jednostranim sankcijama i smatra da sankcije nisu najbolji način za rešavanje problema, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čuenjing.

- Pitate da li će Kina uvesti sankcije Rusiji? Očigledno ne razumete dovoljno politiku kineske Vlade. Kina se uvek protivi bilo kakvim nezakonitim jednostranim sankcijama - izjavila je Čuenjing.

Bajden i invazija

Reč „invazija“ koju koristi američki predsednik Džozef Bajden nije primerna za događaje u Ukrajini, izjavio je ministar finansija Francuske Bruno Le Mer.

- Treba vagati reči. Invazija je invazija. Ja mislim da to nije primerena reč za ovu situaciju (u Ukrajini). Videćemo, kakve korake će narednih sati, dana ili nedelja preduzimati predsednik Putin. Međutim, to što se sada dešava je pokušaj zadiranja u teritorijalni integritet Ukrajine i dovođenje u sumnju međunarodnih sporazuma - rekao je ministar.

POČELO VANDREDNO STANJE U UKRAJINI Putina LNR i DNR mole za pomoć, vojni konvoji krenuli ka Donbasu

Alo! Ilustracija /J.V.

 

Ranije je Bajden izjavio da je Rusija svojim poslednjim akcijama počela „invaziju“ na Ukrajinu.

Oglasio se premijer Ukrajine

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj izjavio je da Kijev ne može ispuniti uslove za rešavanje krize oko Ukrajine koje je izneo predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Za nezavisnu, suverenu Ukrajinu, za mene kao premijera naše države – to je nemoguće - rekao je Šmigalj.

Luganska narodna republika

Čelnici Luganske narodne republike navode da je ukrajinska vojska 114 puta proteklog dana prekinula režim prekida vatre.


Više od 31.000 dece evakuisano je iz Donbasa u Rusiju, saopštila je potpredsednica Državne dume Ana Kuznjecova.

Donjecka narodna republika

Kako je saopštila Donjecka narodna republika, odnosno njeni zvaničnici, proteklog dana ukrajinska vojska je 66 puta prekršila režim prekida vatre

Kako su naveli, Kijev je rasporedio tenkove u blizini naseljenih mesta u Donbasu.

Rusija spremna da zaštiti Donjeck i Lugansk

Ministarstvo za vanredne situacije je spremno da reaguje na svaku promenu situacije u DNR i LNR, saopštio je novinarima vršilac dužnosti ministra za vanredne situacije Rusije Aleksandar Čuprijan.

On je saopštio da je od početka evakuacije više od 96.000 stanovnika DNR i LNR stiglo u Rusiju. Po njegovim rečima, u slučaju pogoršanja situacije, taj broj može dostići i pola miliona ljudi.



 


 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Cudo

23.02.2022 22:55

Nikada nisam ni zamislio da ce mocna Nemacka postati kolonija SAD. Ona u sred Nemacke uvodi sankcije na Severni tok 2. Okupirana Nemacka, a Nemci cute.

Krivci

23.02.2022 23:03

Na sednici Saveta bezbednosti UN ukrajinski predstavnik trazi pomoc i krivce pa kaze da kada sve prodje predsednici ce shvatiti greske. Interesantno je da nije prozvao svog predsednika cija je najveca odgovornost u ovom slucaju.