NAPETOST RASTE Narodna milicija LNR uzvratila vatru ukrajinskim snagama, Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo Rusiju, NATO će proveriti...
Tanjug

Kako je naveo portparol pres službe, pripadnika milicije samoproglašene LNR upucao je ukrajinski snajperista.

Prethodno je predstavnik LNR izjavio da je poginuo pripadnik samoproglašene republike kada su ukrajinske snage otvorile vatru na teritorije LNR.


Kako je rekao predstavnik LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre, u 15 sati po moskovskom vremenu, naoružane ukrajinske snage su iz pravca naselja Orehovo, pod kontrolom Kijeva, iz snajpera pucali na naselje Golubovsko, pod kotrolom LNR i ubili jednog pripadnika Narodne milicije, prenosi Tas s.

On je dodao da su ukrajinske snage pucale nakon 18 dana zatišja.
NAPETOST RASTE Narodna milicija LNR uzvratila vatru ukrajinskim snagama, Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo Rusiju, NATO će proveriti...

Alo

 

 

Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine upozorilo je Rusiju na posledice priznavanja samoproglašenih Luganjske Narodne Republike (LNR) i Donjecke Narodne Republike (DNR), navodeći da neće biti nikakvih pravnih posledica, ali da će se Ruska Federacija suočiti sa odgovorom svetske zajednice, prenela je ukrajinska ambasada u Beogradu.

U saopštenju se navodi da bi priznanje LNR i DNR značilo da se Rusija "svesno povukla iz Minskih sporazuma" i da bi takav korak zadao "ozbiljan udarac političko-diplomatskom rešavanju situacije u Ukrajini".

Navodi se i da Rusija u tom slučaju neće moći da predstavi upravu na teritorijama Luganske i Donjecke oblasti kao „nezavisne subjekte“, niti će moći da "prikrije svoju umešanost kao jedne od strana oružanog sukoba u Donbasu".

Ocenjuje se da će podrška ruskog predsednika Vladimira Putina Rezoluciji Državne dume o priznavanju LNR i DNR imati šire razorne posledice po međunarodne zakone, kao i globalnu bezbednosnu arhitekturu.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine u saopštenju poziva Moskvu da zauzme konstruktivan stav kako bi se napredovalo u okviru pregovaračkih formata.

"U suprotnom Rusija će biti u potpunosti odgovorna za rušenje Minskih sporazuma i proces mirnog rešavanja oružanog sukoba", stoji u saopštenju.

Državna duma Rusije izglasala je danas nacrt rezolucije o priznanju Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR).
Smit: Proverićemo tvrdnje Rusije o povlačenju trupa

Takođe, ambasadorka SAD u NATO Džulijan Smit kaže da će saveznici u narednim danima da sagledaju i verifikuju današnju najavu iz Moskve o početku povlačenja ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom.

Ona ocenjuje da su iz Moskve i ranije dolazile slične tvrdnje koje činjenice na terenu nisu dokazale.

”Želimo da tačno razumemo šta oni misle pod deeskalcijom i želimo da povrdimo da se to zaista i dešava. Pogledaćemo situaciju i znacemnmo više u narednih dan ili dva”, poručila je Smit.

Američka amabasadorka u razgovoru sa novinarima kaže da će predstojeći ministarski sastanak članica Alijanse biti prilika da se sagleda trenutna situacija u vezi s Ukrajinom i razmotre dalji potezi NATO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ruzica

15.02.2022 17:51

E dosta mi je tih mirodjija. Ko ste vi da proveravate sta se desava u drugim drzavama. Izgleda da bi vam trebalo pokazati gde vam je mesto.