"AGRESIVNA RETORIKA!" Rusija odgovorila na Bajdenove provokacije! Američkom predsedniku se ovo neće svideti!
EPA

- Poslednjih nedelja slušamo previše agresivne retorike sa druge strane okeana. To, nažalost, ni na koji način ne doprinosi popuštanju tenzija -, rekao je portparol predsednika Vladimira Putina ruskim medijima u nedelju.

Ova primedba je usledila kao odgovor na pretnje američkog predsednika u subotu da će Moskva platiti "strašnu cenu" ako odluči da napadne Ukrajinu.

- Smatramo da je potrebno da pošaljemo više američkih i NATO trupa na istočno krilo, B9 – sve one zemlje NATO-a u kojima imamo svetu obavezu da ih branimo od bilo kakvog napada Rusije“, rekao je Bajden, misleći na istočnoevropske članice bloka predvođenog SAD koji čine takozvana Bukureštanska devetka.

Iako je američki predsednik izbegao direktno obećanje da će poslati vojsku u Ukrajinu, rekao je da će Vašington „nastaviti da obezbeđuje... odbrambene kapacitete za ukrajinski narod“.

EPA

 

Poslednjih nekoliko nedelja, zapadni mediji i visoki vladini zvaničnici su u više navrata tvrdili da Rusija nastoji da „napadne“ svog suseda Ukrajinu, navodeći kao dokaz činjenicu da je Moskva premestila trupe oko sopstvene teritorije. Procene u vezi sa navodnim snagama za invaziju su se veoma razlikovale, a "izvori" tvrde da je bilo gde do 175.000 vojnika okupljeno da učestvuju u navodnoj operaciji.

Rusija je dosledno negirala bilo kakvu nameru da izvrši invaziju na Ukrajinu, ističući da su upravo manevri NATO trupa i ratoborna retorika koja dolazi sa Zapada pre svega stvorila tenzije na njenim granicama.

Kremlj je ove tačke ponovio u subotu, naglašavajući da je Rusija slobodna da pomera svoje trupe gde god želi na sopstvenoj teritoriji. Istovremeno, „američki ratni avioni se približavaju Ukrajini, a američko naoružanje napreduje ka našoj teritoriji“, primetio je portparol Dmitrij Peskov, upozoravajući da takva demonstracija podrške „gura“ kijevske vlasti da pokušaju da reše godine. dugog građanskog sukoba u istočnoj Ukrajini silom.

„Ako Kijev ponovo pokrene ofanzivu protiv sopstvenog naroda, to će biti još jedna katastrofa za Evropu“, dodao je on.

AP photo

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading