EVO KAKO ĆE SE ZAVRŠITI PROTESTI U SRBIJI Vučić zbunio opoziciju, niko im još nije saopštio vesti da je sve unapred rešeno
Alo!

Urednik Alo portala Dejan Novaković kaže da su protesti osuđeni na propast kao i svi koje smo gledali prethodnih godina i navodi da postoji jasan razlog zbog čega je opozicija nemoćna pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Novaković je gostujući u emisiji "Dobro jutro Srbijo" na TV Happy govorio o više aktuelnih društvenih i političkih tema.

Prelivanje ratova

Novaković je komentarišući mogućnost rata u Ukrajini naveo da na planeti postoji nekoliko tačaka koje se namerno održavaju kao krizna žarišta.

- Imate teoriju prelivanja ratova koja kaže da određenoj oligarhiji koja ima moć u svetu, odgovaraju određena krizna žarišta gde se zamrznuti konflikti drže pod kontrolom i po potrebi aktiviraju kako bi se kreirali ratovi i krize. Imali ste taj fenomen prelivanja ratova, posle Iraka je došla Jugoslavija, potom ponovo Irak, pa redom Avgansitan, Libija, Sirija... Videli smo to skoro i u slučaju sukoba na Kavkazu gde je odjednom buknuo rat Jermenije i Azerbejdžana iznedren iz zamrznutog konflikta - kaže Novaković i upozorava:

- Mi imamo dve krizne tačke praktično u neposrednoj blizini. Imate Kosovo i BiH, gde iz zamrznutog konflikta uvek može da se napravi haos i da se Srbija uvuče sukob, bez da nas iko pita kao što nas nikada niko i nije pitao kada smo uvučeni u ratove.

Briselski i Vašingtonski sporazum

Novaković kaže da svi međunarodni ugovori koji se prave ne vrede apsolutno ništa ako nemate silu kojom ćete primeniti dogovoreno.

- Srbija je uvek pružala ruku i bila spremna na razgovore i kompromisna rešenja. Međutim, vi vidite da niko ne poštuje sporazume potpisane sa nama, od Briselskog do Vašingtonskog koji je potpisan pred Trampom kao tada verovatno najmoćnijim čovekom na svetu. Sve su to dogovori na "majke mi", od usmenog obećanja Gorbačovu da se NATO neće širiti na zemlje bivšeg Varšavskog pakta do potpisanih sporazuma. Nijedan dogovor, usmeni ili potpisani sporazum, ne vredi bez batine koja će obezbediti njegovu primenu - kaže Novaković i navodi da u politici postoji deklarativna komponenta koja važi za priču i javnost i ona prikrivena koja se stvarno sprovodi.

- Imate strane koje u posredovanju između Beograda i Prištine sprovode svoju agendu podrške albanskoj terorističkoj kvazi državi, a deklarativno glume nekog neutralnog posrednika.

Protesti u Beogradu

Novaković navodi da su strani posrednici u međustranačkom dijalogu samo preneli poruku delu opozicije koji ih je i zvao da posreduju da će morati da izađu na izbore. Kako navodi, deo opozicije igra svoju ulogu i čeka trenutak da ih stranci postave na vlast u Srbiji kao njihove namesnike.

On kaže da je Vučić potpuno zbunio deo opozicije povlačenjem Zakona o eksproprijaciji.

- Napravio je jedan državnički potez i pokazao razumevanje za probleme zabrinutih građana. Na drugoj strani, potpuno je zbunio političke lidere protesta. Oni su se podelili i potpuno izgubili, jedni su najavljivali slavlje, drugi nove proteste, treći još zahteva, pa su se oni prvi setili da ne treba da slave, pa su onda svi proglasili pobedu... Zapravo su otkrili koliko su nemoćni i nebitni - kaže on.

Kako navodi, videćemo još suludih i egzotičnih zahteva, ali protesti su osuđeni na propast po već utvrđenoj šemi.

- Protesti će se završiti kao i oni prethodni "Jedan od pet miliona" gde ste imali vođe kojih se danas više niko i ne seća. Prvo imate podelu, posle nekog vremena to će postati poluprivatni protesti, a deo njih će reći ko im je davao instrukcije. 

Rio Tinto

Novaković kaže kako se ljudima manipuliše strahom i da su među kolovođama protesta nalaze stipendisti firmi koje su konkurenti kompaniji Rio Tinto.

- Ljudima su govorili da će im neko oduzimati kuće, da će pomreti od otrova i zagađenja, a da će se reke zatrovati do Beograda. Pa valjda i u tom Beogradu sedi neko ko će piti tu vodu. Niko nije lud da radi protiv sebe. Studija o uticaju eksploatacije litijuma na životnu sredinu biće završena za više od godinu dana, tada ćemo sve saznati - kaže Novaković i dodaje da nije prvi put da se ljudima u Srbiji pokušava izmanipulisati.

On je kao primer manipulacije naveo Peti oktobar i upozorio da opet mogu da nam se ponove koalicije poput DOS-a koje su uništile Srbiju, a koje na krilima stranaca mogu da uzmu vlast u Srbiji, pa čak i da isprovociraju sukobe koje će potom smirivati NATO.

Novaković kaže da je određeni stepen zagađenja cena industrijalizacije.

- Gde god imate rudnike, imate određeni stepen zagađenja. Zašto se sada svi prave blesavi oko toga? Po Kini imate gradove u kojima se ne vidi zgrada do zgrade od zagađenja. Nosili su maske davno pre korona virusa i to zagađenje je cena industrijskog razvoja koji su postigli.

Kako navodi, u bivšoj Jugoslaviji vršena je industrijalizacija i niko nije merio zagađenost vazduha.

- Beograd je nekad zagađen, nekad ima kvalitet vazduha kao Zlatibor. Ne možete okriviti ljudski faktor. Ne možete okriviti Vučića za nizak atmosferski pritisak. Na drugoj strani imate neke iz stranke Zelenih u Nemačkoj, poput Viole fon Kramon koji se sada brinu šta će biti sa Loznicom, a njena stranka se među prvima zalagala da nas bombarduju osiromašenim uranijumom tokom NATO agresije.

Novaković navodi da je ono što ljude zaista ubija briga, siromaštvo, loš kvalitet života i beznađe kakvo je bilo u Srbiji do pre deset godina.

Vučić koji je prešpartao Srbiju i opozicija koja neće da izblatnjavi Guči cipelice

Novaković je naveo razlog zbog kojeg je Vučić stekao veliku podršku naroda i nadmoć nad opozicijom.

- Vučić je prešpartao Srbiju uzduž i popreko. Hiljade kilometara su iza njega, što sa radikalima, kasnije sa SNS i sada kada je predsednik, a ne treba zaboraviti ni petnaest, dvadeset godina provedenih u opoziciji. Koliko je samo naučio iz vremena kada su stranci i tajkuni prekrajali volju naroda. Radikali pobede na izborima, a vladu formiraju svi ostali po nalogu stranih ambasadora. Prethodno se vodi kampanja sa glumčićima i profesorčićima koji su plašili narod sankcijama, ratovima i bombardovanjem ako radikali pobede. Vučić zna svaki grad, naselje, selo, čuku i krivinu po Srbiji. Sve je to prešao i sad kao predsednik ne staje i dalje obilazi celu državu. Na drugoj strani imate likove koji ne žele da uprljaju Guči cipelice i izađu iz kruga dvojke. Žele da sede na RTS-u i N1 i lupetaju o demokratiji. Na taj način pobediće na izborima 2365. godine.

Zdravko Ponoš i Kristofer Hil

Na pitanje kako komentariše izjavu koju je dao Zdravko Ponoš da novi američki ambasador Kristofer Hil neće otići iz Srbije dok Vučić ne bude smenjen, Novaković kaže:

- Pitanje je kad će Hil uopšte doći, njega su republikanci blokirali. Što se tiče Zdravka Ponoša, on je jedini načelnik Generalštaba u istoriji Srbije koji nije iz borbenih redova. Elektroničar koji nije komandovao jedinicom većom od voda došao je na čelo Vojske Srbije. To je bio jedan u nizu bisera i odluka Borisa Tadića.

Baka Prase

Novaković navodi da opozicija neće naći kandidata koji će ih predvoditi uprkos očajničkim pokušajima da nađu nekog.

Pričalo se i da će Baka Prase biti kandidat za predsednika, ali izgleda da im je i ta opcija propala.

Kako kaže Novaković čitava politika dela građanske opozicije se zasniva na palanačkim kompleksima niže vrednosti u odnosu na zapad i njihove ideologije.

BiH i Republika Srpska

Novaković kaže da je situacija u BiH komplikovana, a da delimičnu krivicu za oduzimanje nadležnosti Republike Srpske snose i Srbi koji su još jednom pokazali svoju neslogu kada je opozicija juče, tokom glasanja za vraćanje nadležnosti iz Dejtonskog sporazuma, napustila parlament.

Na pitanje da li Srbi imaju podršku Rusije i Kine po pitanju rešavanja krize u BiH, Novaković kaže:

- Dobro je što su se oglasile Rusija i Kina, ali moramo biti svesni da su SAD i dalje sila broj jedan u svetu. Ne raduje me to lično, niti smatram da je u interesu Srbije, ali je činjenica da SAD i Velika Britanija u najvećoj meri odlučuju sudbinu sveta. Imali smo prilike da vidimo sankcije Rusiji, a onda i na Olimpijskim igrama da je Rusima zabranjeno takmičenje pod njihovom zastavom i grbom. Pa što Rusi nisu zabranili Amerikancima da nose svoju zastavu i grb i da li bi Amerikanci uopšte učestvovali na takvom takmičenju?

Novaković zaključuje da nema dobrog rešenja za BiH i izražava nadu da je narod u toj zemlji nešto naučio iz prethodnih stradanja.

- Valjda su videli da su političari koji su ih vodili kroz rat, izašli mnogo bogatiji iz tog rata. Od Izetbegovića do Naser Orića i ostalih. Ostaje nada da je narod u toj zemlji nešto naučio iz svega onog što se dogodilo - zaključio je Novaković.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Mima

11.12.2021 19:34

Svima je jasno da iza ovih protesta stoji opozicija koja pokušava da se na prljav način dokopa vlasti.

Atlija

11.12.2021 23:02

Ne mogu da verujem da saka PACOVA zaustavi promet na autoputu

Mile

12.12.2021 09:54

Sad kad pocnu mrazevi jak minus isterati smrkove sa vodom ledenom i po demostrantima i vise nece da dolaze to je jedini lek da se oslobode gradovi od tih huligana