Spasioci potraga
Tanjug/AP
Spasioci potraga

Tanjug/AP

Spasioci, Foto: Tanjug/AP

Čitav svet bez daha prati spasavanje 12 tajlandskih dečaka i njihovog trenera, koji su duže od nedelju dana zarobljeni u pećini.

U pripremi terena za izvlačenje dečaka već je život izgubio jedan ronilac sa Tajlanda, bivši pripadnik elitne vojne jedinice SEAL Samarn Punan.

Spasilački timovi iz više zemalja sveta sada pokušavaju da osmisle najbezbedniji plan za izbavljenje dece iz pećine, a među hrabrim roniocima je i jedan srpskog porekla - Ivan Karadžić, koji je rođen u Danskoj.

 

U razgovoru za "Skaj Njuz" rekao je da bi konačnu akciju mogli da pokrenu vrlo brzo, možda već danas ili sutra.

- Mislim da ćemo sve pokrenuti vrlo brzo. Biće to jako teško. Nemam nikakvog iskustva sa spašavanjem dece iz pećina. Mislim da niko ovde nema takvog iskustva. Zato će ovo biti tako velik izazov. Jako je malo ljudi na svetu koji imaju iskustva s izvlačenjem dece iz pećina. Većina trenira spašavanje drugih ronilaca, ali dece? To će nam svima biti skroz novo - rekao je Karadžić.

 

Posebno otežavajuća okolnost su padavine, zbog kojih je izlaz bolkiran vodom. Ali, Karadžić misli da se situacija menja na bolje.

- Kad sam juče bio ovde, voda se povlačila, centimetar ili dva na sat - dodao je.

Karadžić živi i radi na Tajlandu od 2007. godine, gde je instruktor ronjenja u mestu Koh Tao, a "specijalnost" su mu upravo pećine.

Pre nego što se preselio na Tajland, živeo je u Danskoj. Takođe je učestvovao u brojnim ekspedicijama i ronio u pećinama širom Azije.

 

Fudbalski tim koji broji 12 dečaka nestao je u subotu 23. juna. Njihovi bicikli, rančevi i patike pronađeni su ostavljeni ispred pećine. Locirani su posle 9 dana.

Karadžić je bio jedan od volontera koji su tražili dečake. Na svom Fejsbuk profilu objavio je i njihovu fotografiju.

Spasavanje mora da se sprovede što pre, jer je sezona monsuna, pa se očekuje još padavina u subotu.

 

A sam teren i položaj pećine ne olakšavaju posao:

Spasilačkim timovima pomoć je poslao i Ilon Mask, vlasnik kompanija "Tesla" i "Spejs Iks".

Čitava planeta sada pomno prati ronioce, pred kojima je veliki zadatak.