Ovca
Profimedia
Ovca

Profimedia

Ovca, Foto: Profimedia

Austrija je uredbom koja sutra stupa na snagu, zabranila klanje životinja, kao što se čini zbog verskih rituala.

Gotovo nedelju dana pred Kurban bajram Ministarstvo za socijalna pitanja uredbom je zabranilo "ilegalno klanje".

Ubuduće klanje životinja biće moguće samo u postrojenjima koja budu za to određena, i uz odobrenje vlasti, a uz prisustvo veternirana, koji nakon reza mora odmah da uspava životinju. Uredbom, kako objašnjava Slobodarska partija Austrije (FPÖ), žele da zatvore "rupe u zakonu".

Upravo korišćenjem "rupe u zakonu", bilo je dozvoljeno, tačnije izuzetno od zakona o životinjama i ispitivanju mesa, jednoj porodici klanje životinja, istina uz određene uslove.

FPÖ, međutim, procenjuje da je ovaj izuzetak korišćen pa i zlupotrebljavan, jer reč je o približno 25.000 ovaca, koje su zaklane pod nehumanim i nehigijenskim uslovima na mestima koja za to nisu predviđena niti tome namenjena.

Uredbu su, inače, oštro kritikovali predstavnici islamske zajednice, koji smatraju da je aktuelni zakon bio dovoljan, a da je svako zaoštravanje samo dalja "populistička mera FPÖ" čiji je cilj da se skrene pažnja sa drugih tema, kako je to poručio Taraf Bagajati, predsednik Inicijative muslimanskih Austrijanaca.

Podsetimo, Austrija je jedna od zemalja gde ima najviše srpskih radnika u dijaspori, tako da nesumnjivo, ova odluka će pogoditi i naše zemljake.

Komentari (14)

Nn

14.08.2018 15:31

"Pogoditi nase zemljake" . Krajnje je vreme da se narod civilizuje, I to klanje treba da bude humano. Zvotinje imaju pravo na zivot. Ali eto mi smo mesozderi .

Pera Detlic

14.08.2018 15:42

@Nn - Ko da mi zabrani, preslo mi u naviku da koljem po kucama.

nada

14.08.2018 16:57

@Nn - Ti "Detlicu" si malo vise otvorio usta i bilo bi dobro da biras reci sa vecom paznjom jer iz ove tvoje izjave svasta se moze tumaciti - mogli bi nadlezni malo i da se sa tobom i tvojom izjavom pozabave dok ne bude kasno ! Ova odluka je sasvim ispravna !!!!!!!!!!!

Pera Detlic

14.08.2018 17:22

@Nn - nada @Nn ti to meni pretis?

Zemljak

14.08.2018 18:19

@Nn - Nece uopste da nas pogodi. Mi u dijaspori smo navikli da koljemo po stanovima. Samo ga u toku noci dovuces do kade, zapusis mu usta i zakoljes ujutro. Posle dobro operes kadu varikinom i to je to.

Jazavac

15.08.2018 01:16

@Nn - Preti ti. Fašizam. Nema više slobode govora, ni u hunoru.

Tigger

14.08.2018 17:59

Ne razumem koga ja to ugrozavam sto na svom gazdinstvu odgajam stoku i naravno deo koristim za svoje potrebe da nece mozda da nam pored silnih registracija,popisa,maticenja uvedu da mora da gradimo mini klanice i na to placamo opet neki porez.To mi izgleda kao stavljanje novog crepa na kucu koja se rusi.Zanimljivo da se bavimo nekim temama,a ne bavimo se time sto kriminalci uvoze na tone mesa sumnjovog porekla,te i kako nasi poslanici „pojedu preko dve hiljade prasica i stave u dzep 210 miliona

Sociolog

15.08.2018 07:38

@Tigger - Svaka cast! TIGGER APSOLUTNO STE U PRAVU. Drugacije koment.mogu da daju samo u Srbiji oni koji zive u gradu,a masnu ponjavu bi pojeli. Ovaj zakon moze da se primeni u drzavama gde je zaista potrebno,kod nas samo seljake ugrozavaju i zato treba sve papreno da bude sto seljak proizvede. A u gradu ne znaju ni sta jedu,niti ce znati.

VOX

15.08.2018 09:37

@Tigger - Pa gospodine, ne zivis sam, u okolini ima drugih domacinastava, koji imaju prava da zive normalno, a ne da slusaju tvoje klanje zivotinja, dreku, samrtni ropac, da poluzaklana zivotinja trci itd., treba postovati i druge ljude koji zive oko tebe i kojima nije prijatno da objasnjavaju deci sta je to itd., zato ne budi egoista i ne istici svoja prava da su veca od drugih, lepo u klanicu itd.

nenad1982

17.08.2018 06:05

@Tigger - Nećeš morati ništa ti da zidaš, nikakvu klanicu. Već ćeš morati da odvedeš životinju u klanicu da je oni tamo secnu. I naravno da će se to plaćati ! Tako je u Slovačkoj npr.. Takođe nećeš smeti da okrečiš svoju kuću već ćeš morati da platiš stručna lica da to urade... Hteli ste EU, što se sada čudite, ovo je tek početak !

slavica

14.08.2018 18:35

Kamo sreće da i kod nas uvedu takav zakon a ti što im se ne svidja zakon drzave u kojoj su nek se vrate odakle su dosli pa nek se bune na zakone u svojoj zemlji a ne u tuđoj. Pravda za životinje. Ako ih već ubijaju neka to bude na human način na mestu predviđenom za to.

stefan

14.08.2018 18:42

moj komsija zaklao prase ono ustalo I krvavo trcalo po putu.

Zemun

14.08.2018 22:22

Razumem slabiće, koji se iživljavaju na životinjama, ali, budimo humani!

milomir.dv

15.08.2018 00:59

Injekcijom,kao u Ameriku.