Turska
Profimedia.rs
Turska

Profimedia.rs

Turska, Foto: Profimedia.rs

Turska će u noći između srede i četvrtka ukinuti vanredno stanje uvedeno pre dve godine nakon neuspelog državnog udara u sklopu kojeg su vođene obimne čistke.

Vanredno stanje uvedeno je 20. jula 2016., samo nekoliko dana posle krvavog pokušaja državnog udara koji je potresao Tursku u noći između 15. i 16. jula.

Tokom  vanrednog stanja turske vlasti su dve godine neumoljivo proganjale pučiste i njihove simpatizere, kao i prokurdske snage optužene za terorizam, kao i medije koji su ih kritikovali i nevladine organizacije.

Vanredno stanje je sedam puta produžavano i njegovo trajanje ističe u četvrtak u 1 sat iza ponoći po turskom vremenu.

Vlada je navela da neće biti ponovnog produžetka.

Planirano ukidanje vanrednog stanja događa se manje od mesec dana nakon izbora na kojima je pobedio Edrogan i dobio još veću vlast.

Vanredno stanje je omogućilo Erdoganu da tokom dve godine izdaje uredbe, a izdao ih je 34, koje imaju snagu zakona koje su duboko promenile tursko zakonodavstvo. Prema ustavnoj reformi, turski predsednik zadržava povlasticu i nakon vanrednog stanja.

Tokom protekle dve godine, Turska je proživljavala neprekidne čistke i na zatvorske kazne je osuđeno oko 80.000 osoba osumnjičenih za povezanost s pučem ili terorizmom.

Više od 150.000 funkcionera je otpušteno ili suspendovano.

Tagovi

Komentari (1)

jabreja

18.07.2018 17:54

Jadni mi, sad ce Nas uvesti vanredno stanje, da maskira vladanje mimo ustava. Nije bilo dzabe stalno ocijukanje sa sultanom. Erdogan je bar promenio ustav, Nas i ne brine o tome.