Turska zastava obala
Shutterstock
Turska zastava obala

Shutterstock

Turska zastava, Foto: Shutterstock

Kako navodi, Ministarstvo spoljnih poslova Turske obavestilo je izraelskog ambasadora da bi "za njega bilo prikladno da se vrati u svoju zemlju na neko vreme", prenosi AP. 

Ministarstvo je pozvalo ambasadora kako bi protestovalo protiv nasilja Izraelaca nad Palestincima tokom jučerašnjih protesta i odluke SAD da presele svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Turski ministar zdravlja Ahmet Demirdžan rekao je da je ta zemlja spremna da primi ranjene Palestince, nakon što su Izraelci ubili više desetina Palestinaca, a ranili nekoliko hiljada tokom protesta na granici Izraela i Pojasa Gaze.

Demirdžan je rekao da su Turska agencija za hitne slučajeve i vojska pripremile "vazdušni most" kako bi prebacile ranjene stanovnike Gaze i da čekuju na kraj pregovora.

On je dodao da su ranjeni u velikom riziku zbog nedovoljne zdravstvene nege u Gazi, koja je pod izraelsko-egipatskom blokadom više od 10 godina.

Vlada Turske prethodno je povukla svoje ambasadore iz Vašingtona i Tel Aviva "na konsultacije" i proglasila trodnevnu žalost zbog više od 50 Palestinaca koji su poginuli na granici između Izraela i Gaze.

U protestima organizovanim zbog preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim juče je došlo do teškog nasilja kada je izraelska vojska otvorila vatru na demonstrante, mahom Palestince, i tom prilikom ubila najmanje 58, a ranila najmanje 2.700 osoba.

Tagovi

Komentari (1)

Momci

15.05.2018 17:30

Erdoganu, ovo ti je najbolji potez u zadnjih par godina!!!