Džamala Kašogija, saudijski novinar
youtube printscreen
Džamala Kašogija, saudijski novinar

youtube printscreen

Džamala Kašogija, saudijski novinar, Foto: youtube printscreen

Predsednik SAD-a Donald Tramp u juče je izjavio da "zaista izgleda" da je saudijski novinar mrtav.

Kašogi je nestao nakon što je 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi uzeo dokumente za planirano venčanje. Turski zvaničnici su rekli da veruju da je novinar, kritičar saudijskih vladara, ubijen u zgradi konzulata a njegovo telo raskomadano i uklonjeno.

Potraga u Beogradskoj šumi

Turska policija pretražuje šumu na periferiji Istanbula i grad Jalovu na Mramornom moru u potrazi za posmrtnim ostacima saudijskog novinara, rekli su turski dužnosnici.

Tramp na sednici SB UN

EPA/Justin Lane

Tramp, Foto: EPA/Justin Lane

Istražitelji su u pretrazi konzulata i rezidencije konzula našli "mnoge uzorke", rekla su dvojica viših zvaničnika agenciji Rojters, i probaće na njima da nađu tragove DNK novinara Kašogija.

Turske vlasti su proširile područje pretrage nakon što su utvrdile pravce kretanja i mesta zaustavljanja vozila koja su napustila saudijski konzulat i konzulovu rezidenciju 2. oktovra, na dan kada je Kašogi poslednji put viđen.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukoliko je ubijen, njegove ubice su možda posmrtne ostatke bacile u Beogradsku šumu na periferiji Istanbula, i na ruralnoj lokaciji blizu grada Jalove, 90 kilometara južno od Istanbula, rekli su zvaničnici.

Napad na Trampa

Na pitanje kakve će biti posledice ako se saudijski zvaničnici povežu s njegovim nestankom, Tramp je rekao: "Moraće biti vrlo ozbiljne. To je vrlo, vrlo loša stvar, ali ćemo videti šta će biti".

 Mohamad Bin Salman

Profimedia

Mohamad Bin Salman, Foto: Profimedia

Turske vlasti su rekle da imaju audio zapis koji ukazuje da je Kašogi, koji je živeo u SAD-u i pisao kolumne za "Washington Post", ubijen.

Saudijci snažno odbacuju te navode.

Ukoliko se dokaže da iza ubistva novinara stoje vladajuće struje u Saudijskoj Arabiji, to bi moglo da dovede do prekida saradnje Rijada i Vašingtona. Američki predsrednik potpisao je po dolasku na vlast ugovore vredne 380 milijardi dolara za Saudijskom Arabijom o prodaji oružja, nafte i transportnih uluga, koji bi sada mogli da budu stopirani.

Time bi Donald Tramp izgubio jedan od glavnih aduta, jer je tim ugovorima otvoren veliki broj radnih mesta u SAD.

Zbog velike važnosti slučaja u Rijad i Ankaru doputovao je i Trampov savetnik Majk Pompeo.

Pompeo je sugerisao Trampu da Sjedinjene Države daju Saudijcima nekoliko dana da završe istragu kako bi se dobilo puno razumevanje onoga što se dogodilo i nakon čega bi se moglo donositi odluke o tome kako će SAD reagovati vezano za ovaj slučaj.

Turski zvaničnici smatraju da je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, i da je njegovo telo isečeno i uklonjeno. Turski istražitelji napustili su konzulat rano u četvrtak nakon što su ponovo pretražili zgradu i konzularna vozila, piše Rojters.

Komentari (3)

Pepa prasac

19.10.2018 11:49

Ono sto je najinteresantniji da su turske vlasi istrazile prostorije saudiskog konzulata a meni se cini da su ambasade I konzulati eksteritorijalni, to da vlasti the zemlje nemaju prava ulaza u njihove, to see smatra upadom na zemlju tog konzulata. Tako je Putin zaustavio svojevremeno upad u rusku ambasadu za vreme rusenja berlinskog zida

Amater

19.10.2018 13:29

TOG SU SAMLELI I POSLALI KAO HRANU U HUMANITARNE SVRHE...

mile

19.10.2018 15:34

U slucaju Skripalj sankcije su uvedene posle par dana. Da vidimo sad doslednost SAD I Eu. Naravno da od sankcija nema nista. Ko je sa njima moze slobodno da ubija.