Toni Šina
printskrin youtube
Toni Šina

printskrin youtube

Toni Šina, Foto: printskrin youtube

U karijeri je radio na četiri kontinenta na slučajevima trgovine ljudima, terorizma i raznim sigurnosnim pitanjima. Njegovo znanje su prepoznale mnoge policijske snage te su ga pozivale da obučava njihove operativce. Između ostalog, bio je i u Iraku, gde je obučavao Pešmerge.

Toni je godinama bio špijun, a potom je postao plaćenik. On je otkrio da ISIS koristi hemijsko oružje nad Kurdima u Iraku. Već godinama je stručni saradnik njujorške i policije Južne Afrike, kao i brojnih specijalnih jedinica u Kambodži, Legiji stranaca, Mađarskoj, Hrvatskoj, Italiji...

Šina u Poljskoj sa generalom srpske vojske

mosaicses.com

Šina u Poljskoj sa generalom srpske vojske, Foto: mosaicses.com

- Svet je postao ludo mesto, terorizam je svuda oko nas - kaže Šina i dodaje da problem nije u tehnologiji, već u ljudstvu.
- Ono što Londonu, ali i drugim gradovima, nedostaje su obučeni ljudi na terenu, odnosno obaveštajci. Ne možemo očekivati da će obaveštajci savršeno odraditi svoj posao kada ih je tako malo u odnosu na populaciju jednog grada - kaže Šina.

On smatra da bi bilo idealno kada bi građani Londona ili nekog drugog potencijalno ugroženog grada mogli biti obučeni za ono što on naziva „žuti alarm“. To je, kako objašnjava, stanje povišene svesti i upozorenja na potencijalne pretnje.

Otkrio da ISIS koristi hemijsko oružje

printskrin youtube

Otkrio da ISIS koristi hemijsko oružje , Foto: printskrin youtube

 

Nikada ga niko nije pobedio

Osim u svetu tajnih službi i borbe protiv terorizma, Toni se dokazao i na polju sporta. Sa 25 godina je bio prvak sveta u karateu, a povukao se kao nepobeđeni šampion. Na pitanje novinara „Telegrafa“ da li postoji nešto što nije ostvario, a hteo bi, Šina je odgovorio: - Uvek može više i bolje, i to je moj cilj.