Sheveningen
Printscreen: Youtube
Sheveningen

Printscreen: Youtube

Sheveningen, Foto: Printscreen: Youtube

Iako Haškog tribunala više nema, žrtve presuda tog suda za ratne zločine služe kaznu u zatvoru Sheveningen, u istoimenom prigradskom naselju u Hagu.

Doduše, ni njih nema mnogo... To su, naravno, bivši lider Republike Srpske Radovan Karadžić i general armije RS Ratko Mladić, koji su osuđeni, prvi na 40 godina, drugi na doživotnu robiju za zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Novinar agencije "Frans pres" napravio je reportažu ovog zatvora i opisao na koji način je poslednji osuđeni izašao na slobodu, kako zatvorenicima prolaze dani među zidinama Sheveningena i na koje načine se zabavljaju.

Zatvorenici su gledali utakmicu Svetskog prvenstva, u trenutku dok se jedan od njih spremao da napusti zatvor posle 10 godina robije. Bio je to političar Žan Pjer Bemba iz Konga, kome su sudije Haškog tribunala "darovale" slobodu pre vrmena, jer je prethodno bio osuđen za ratne zločine.

Odlični kuvari

Što se tiče preostalih šest zatvorenika, uključujući Karadžića i Mladića, dan počinje u 7.00 sati kada se ćelije otključavaju. Ćelije se nalaze na prostoru od 15 kvadratnih metara, a osim zajedničkih toaleta, imaju i prostor za obavljanje lične higijene. Zatvorenici su odgovorni za čišćenje svojih ćelija.

Radovan Karadžić

Profimedia

Radovan Karadžić, Foto: Profimedia

Mnogi od njih imaju i kulinarske sposobnosti, kaže upravnik zatvora Pedi Krejg.

- Pojedini zatvorenici umeju da kuvaju, vidi se da su to radili u prošlosti. Mirisi koji dolaze za vreme njihovog kuvanjasu stvarno zadivljujući - rekao je Krejg, ne želevši da otkrije ko je najbolji kuvar.

Kombinovani fudbalski timovi

Slobodno vreme zatvorenici takođe koriste za igranje fudbala, gde su podeljeni na ekipe, a jednu od njih su činili uglavnom osuđenici sa prostora bivše Jugoslavije. Sada su tu samo Radovan Karadžić i Ratko Mladić, a i oni se trenutno ne osećaju sposobnim za takmičenje u fudbalu. 

Telefoniraju voljenima

Posete su, uglavnom, uvek dozvoljene, a pored toga, zatvorenici imaju pravo na 200 besplatnih minuta svakog meseca kako bi razgovarali sa voljenim osobama. Svi telefonski razgovori se snimaju, a spisak pozvanih brojeva strogo je poverljiv.

Ratko Mladić

Profimedia

Ratko Mladić, Foto: Profimedia

Zajednički obroci

U kuhinjskoj zoni hrana se isporučuje u zalihama. Zatvorenici imaju pravo da se hrane namirnicama koje su im u tom trenutku na raspolaganju.

- Zatočenici često dele svoje obroke među sobom ili sa čuvarima, a omiljena hrana im je piletina, beli luk i kikiriki - kaže Krejg.