Uragan Irma opustošio Čarlston
Tanjug/AP
Ilustracija: Profimedia

Direktor Nacionalnog centra za uragane Ken Grejem upozorio je da su razmere uragana „Florens“ zapanjujuće, prenosi AP.

PROČITAJTE JOŠ:

„Lako bi mogao da pogodi više država. Ne preti samo priobalju“, rekao je Grejem.

Za obilne kiše, poplave i nestašicu struje priprema se i Vašington, čija je gradonačelnica Mjuriel Bauzer proglasila vanrednu situaciju, navodeći da je to nužan korak kako bi se obezbedili resursi i podrška s obzirom na višednevne padavine koje se očekuju.

„Florens“ je jutros po lokalnom vremenu bio oluja četvrte kategorije, a očekuje se da će se pojačati do petog stepena dok usporava iznad veoma toplih voda Atlantskog okeana kod Severne i Južne Karoline.

Sve ukazuje da narednih dana predstoji snažniji, sporiji, obimniji i vlažniji uragan, navode meteorolozi.

Oluje jačine kategorije pet imaju potencijal da izazovu katastrofalne posledice. Oluja se trenutno nalazi oko 640 kilometara južno od Bermuda i kreće se brzinom od oko 210 kilometara na sat.

Očekuje se da će se glavni deo padavina sručiti duž obale, gde je nivo mora već porastao u prošli četvrtak, petak i prošlu subotu, plaveći više država i izazivajući poplave opasne po život. Prema prognozama, oluja će se sručiti u petak najverovatnije u Severnoj Karolini, u blizini granice s Južnom Karolinom.

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanrednu situaciju u Južnoj i Severnoj Karolini, što olakšava pružanje federalne pomoći. Naložena je evakuacija milion i po stanovnika u priobalnim delovima Južne i Severne Karoline, kao i Virdžinije.

„Vašington post“ navodi da je ovako obimna evakuacija naložena na osnovu iskustava iz prošlogodišnje sezone uragana, koji su pogodili Teksas, Floridu i Portoriko.

Guverner Severne Karoline Roj Kuper je izjavio da će „oko uragana“ preći preko teritorije te države i pozvao stanovništvo da se pripremi za visoke talase, snažne vetrove i poplave.

Guverner Južne Karoline Henri Makmaster naredio je početak evakuacije za danas u podne po lokalnom vremenu, a odluka se odnosi na svih osam okruga duž obale Atlantika, uključujući i najveći grad te države Čarlston.

Makmaster je procenio da će oko milion ljudi napustiti svoje domove.

„Ovo je veoma opasna oluja. Moramo je shvatiti krajnje ozbiljno. U važnoj smo i smrtonosnoj šahovskoj igri sa uraganom Florens“, rekao je on novinarima.

Guverner Virdžinije Ralf Nortam je naložio početak evakuacije za delove te američke države koji su u niskoj priobalnoj oblasti, gde živi 245.000 stanovnika. On je pozvao stanovništvo da se pripremi za nalet uragana koji će zahvatiti čitavo područje Virdžinije.

Na očekivanoj putanji uragana nalazi se i nekoliko nuklearnih centrala, jame sa pepelom i drugim industrijskim otpadom, kao i otpadom sa farmi.

Komentari (8)

srb

12.09.2018 00:22

BOG , prasta, ako ste uz nj, ALI ,OVI SU PROTIV,BIĆE SRANJA !

DEJAN

12.09.2018 08:30

AMIN...

jabreja

12.09.2018 08:50

Vazno je da ne priznaju Medjunarodni krivicni sud, za zlocine njihovih vojnika sirom Globusa. Postoji ravnoteza zasluga...

pera rogonja

12.09.2018 11:24

Dabogda ih katastrofa osakatila ko oni mnoge ljude u mnogim drzavama.

vora

12.09.2018 11:35

sve ce to brzo da prodje cim se zavrsi ova vojna vezba Rusa i Kineza.Ocekujem da Englezi traze hitnu sednicu saveta bezbednosti zbog umesanosti Rusa u nevreme u Americi.

zagor

12.09.2018 14:13

Udri munjo sini grome!!!

Bubi

12.09.2018 14:23

Bas mi je drago.

LJUBICA

12.09.2018 17:01

Bozja pravda. Oni na drugi svet bacaju bombe , a na njih ce priroda.