Centar u Belgiji
Profimedia

Desetine aktivista "Amnesti internešnala" protestvovalo je ispred kabineta premijera Šarla Mišela protiv zatvaranja porodica u centru "127 bis". U ovaj centar u utorak je stigla porodica poreklom iz Srbije.

Centar u Belgiji

Profimedia

Centar u Belgiji, Foto: Profimedia

Aktivisti su razvili parole na kojima su prikazane porodice sa decom iza rešetaka.

- Belgija je tri puta osuđena zbog zatvaranja manjina, a danas ponovo počinje. To je ista situacija koja je dovela do osude Evropskog suda za ljudska prava. Posledice ovakvih procedura po decu su užasne. Ona se bukvalno nalaze u zatvoru, dok su njihovi roditelji počinili samo jedan prestup, što su čekali na bolji život - rekao je direktor belgijskog ogranka "Amnesti internešnala", Filipe Hensmans.

Centar u Belgiji

Profimedia

Centar u Belgiji, Foto: Profimedia

Slučaj porodice iz Srbije ujedno je i prvi slučaj da su se iza ograde centra našla i deca, a grupa "#NOTINMYNAME" prva je objavila ovu informaciju.

Centar u Belgiji

Profimedia

Protest Amnesti internenala u Belgiji, Foto: Profimedia

 

Uprkos brojnim upozorenjima, među kojima i visokog komesara UN za izbeglice, prve porodice uvedene u centar u utorak, piše belgijski "Lesoir". Kako navodi list, radi se o porodici iz Srbije koja je uhapšena u Antverpenu, sa četvoro dece rođene između 2012. i 2017. godine.

Centar u Belgiji

Profimedia

Centar u Belgiji, Foto: Profimedia

Belgija je prekinula ovu praksu 2009. godine nakon osude Evropskog suda za ljudska prava upravo zbog zatvaranja dece u centru "127 bis".

Ipak, porodice su od tada smeštane u otvorene "kuće za povratnike", ali su se pokazale kao neefikasne jer je oko trećina migranata bežalo pre deportacije.

Unutar centra "127 bis" nalazi se više kuća koje su opremljene krevetima, ormarima i kupatilima, dok se ispred njih nalaze čak i dečja igrališta. Ipak, ceo centar ograđen je visokom ogradom.

Policija je brzo reagovala i blokirala protest, pa su se aktivisti premestili u drugi deo grada, pišu tamošnji mediji. Pripadnici "Amnesti internešnala" nose parole na kojim piše "Mi ne zatvaramo decu. Tačka", a najavljeni su i javni govori.

Komentari (1)

Ratko

15.08.2018 15:48

Flamanci najgori evropski narod! Tako da ovo i nije neko iznenadjenje. narod pun mrznje i devijantnosti koja je nevidjena na prostorima Evrope!