Zemljotres Grčka
Printscreen
Zemljotres Grčka

Printscreen

Zemljotres Grčka, Foto: Printscreen

Epicentar je bio u blizini jezera Plastiras, koje se nalazi zapadno od grada Kardice, na dubini od devet kilometara.

Prema pisanju grčkih medija, potres se najviše osetio u gradovima Kardica, Trikala i Larisa. Za sada nema informacija o pričinjenoj šteti ili žrtvama.

Kako prenose grčki mediji, nakon zemljotresa su se pokrenula i klizišta.

Institut za geodinamiku u Atini navodi da je ove gradove pogodio zemljotres jačine 5,0 stepeni, dok Evropsko-mediteranski seizmološki centar ističe da je 5,1 stepen, prenose mediji.

Preme rečima seizmologa, pre zemljotresa se nisu oisetili potresi u Grčkoj.

Makedonska novinska agencija ANA-MPA piše da je bilo klizišta na ruralnim putevima.

Američki geološki institut je objavio da se potres osetio i u susednoj Albaniji.

Profesor seizmologije Efthimios Lekas izjavio je za grku televiziju "Skaj" da se "pola zemlje treslo".

- Iako područje u kome se dogodio potres ne predstavlja ozbiljnu seizmičnost, može doći do oštećenja starih kuća u okolnim selima, za koje znamo da se ne održavaju. Trenutni fokus nam je na klizištima u mestima gde je u toku zimskog perioda već bilo ove nepogode. Situacija je trenutno pod kontrolom, pratimo razvoj aktivnosti - rekao je Lekas, prenosi "Katimerini".

U julu 2017. godine na turističkom ostrvu Kos u Egejskom moru poginule su dve osobe i načinjena je velika šteta.

Grčka je evropska zemlja koja ima jaku seizmičku aktivnost. Imala je jedanaest zemljotresa sa smrtnim ishodima u toku prošlog veka, a najteži je bio u avgustu 1953, kada je poginulo 476 ljudi na jonskim ostrvima Zante i Kefalonija.

Komentari (1)

boziji izaslanik

01.09.2018 03:08

Ako svedska tajna policija uz znanje albanske sluzbe ili obe te sluzbe zele da me drogiraju i na taj nacin diskredituju dabogda nas ovde u Tiranu pogodio zemljotres od 12 rihera pa da nas sve izvlace dizalicama iz rusevina :::: ko veruje u Boga shvatice ovaj zemljotres kao upozorenje silama tame da me ostave na miru i postuju diplomatske konvencije , a Svedsku dabogda zadesio cunami sto mi ovde salju delegate iz zatvorske ludnice ....dabogda vas apokalipticna nesrwca sve zbog toga pogodila