Protest
Tanjug/AP
Protest

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

SAD su zvanično otvorile ambasadu u Izraelu koja je premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim. Uoči otvaranja, Palestinci su se okupili na velikom protestu kod granične ograde sa Pojasom Gaze, a izraelske snage ubile su 52 Palestinca, dok je više od 2.400 ljudi ranjeno. Izraelske snage su, prema navodima svedoka, ispalile i suzavac na demonstrante koji su se smestili u šatorima kod granične ograde.

Ranjen novinar Al Džazire

Jedan od novinara "Al Džazire" ranjen je tokom današnjih protesta u Gazi. Novinara Valea Daduha "ranile su izraelske snage bojevom municijom", saopštila je mreža, ne pružajući više informacija o stanju novniara, prenosi AP.

Prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja, među mrtvima je i šestoro dece mlađih od 18 godina.

Sa ovim brojem žrtava, današnji dan ubraja se u najkrvaviji od početka razornog rata u pojasu Gaze između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela od 2014. godine. Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) pozvala je na generalni štrajk širom Zapadne Obale i Gaze. Rojters javlja da je član izvršnog komiteta PLO Vasel Abu Jusef najavio "totalan štrajk" širom palestinskih teritorija kako bi "oplakali mučeništvo" poginulih u Gazi danas.

Protest Gaza

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp je u snimljenom poruci emitovanoj na ceremoniji otvaranja američke ambasade izjavio da je i dalje posvećen miru između Izraela i Palestinaca.

"Naša najveća nada je mir. SAD ostaju potpuno posvećene omogućavanju trajnog mirovnog sporazuma. SAD će uvek biti veliki prijatelj Izraela i partner u težnji ka slobodi i miru", poručio je Tramp.

Bi-Bi-Si prenosi da je njegova ćerka i visoka savetnica u Beloj kući Ivanka Tramp zajedno sa ministrom finansija SAD Stivenom Mnučinom otkrila ploču na zidu zgrade koja će služiti kao privremeni dom američke ambasade u Jerusalimu.

"U ime 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država želimo vam zvaničnu dobrodošlicu po prvi put u ambasadi SAD ovde u Jerusalimu, prestonici Izraela", kazala je Trampova ćerka.

Na početku ceremonije obraito se i američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridmen, dok je u publici bio i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Netanijahu: Akcije Izraela u Gazi - samoodbrana

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nazvao je danas akcije Izraela na granici s Pojasom Gaze, gde je više desetina Palestinaca ubijeno tokom masovnih protesta, samoodbranom.

Netanijahu je naglasio da su te akcije usmerene protiv palestinskog pokreta Hamas, preneo je Rojters.

"Svaka zemlja ima obavezu da brani svoje granice. Teroristička organizacija Hamas objavila je da namerava da uništi Izrael i pošalje hiljade da probiju graniču ogradu kako bi postigli taj cilj. Nastavićemo da odlučno delujemo kako bi zaštitili naš suverenitet i naše građane", poručio je Netanijahu na svom nalogu na Tviteru.

Iran i Turska osudili ubijanje civila

Iran i Turska osudili su premeštanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, rekavši da je takav potez nelegalan i da ne uzima u obzir prava Palestinaca.

Komesar UN: Izraelska paljba mora stati, šokantna ubistva

"Šokantna ubistva desetina i stotine povređenih. Izraelska paljba u Gazi mora odmah da prestane. Pravo na život se mora poštovati. Odgovorni za suluda kršenja ljudskih prava moraju odgovarati. Međunarodna zajednica mora osigurati pravdu za žrtve", poručio je visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeid Ra''ad al Husein na Tviteru.

"Izraelski režim izvršio je masakr nebrojenog broja Palestinaca dok su protestovali u najvećem zatvoru na otvorenom. Tramp, u međuvremenu, slavi nelegalno premeštanje ambasade SAD, dok njegovi arapski saradnici prave diverzije", poručio je na Tviteru ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif, dodajući da je današnje otvaranje ambasade "dan velikog srama", navodi AP.

AP smatra da je Zarif u svom tvitu aludirao na zalivske zemlje, koje do sada nisu komentarisale pogibiju 37 Palestinaca od izraelske vatre na granici Izraela i Pojasa Gaze. Ministarstvo spoljnih poslova Turske je saopštilo da je odluka SAD da premesti ambasadu u Jerusalim podstakla izraelske snage na ubistvo Palestinaca.

"Proklinjemo masakr koji su sprovele izraelske bezbednosne snage nad Palestincima koji su mirno demonstrirali", navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi Rojters.

Egipat je takođe osudio ubistvo palestinskih civila.

"Egipat odbacuje korišćenje sile nad učesnicima mirnih marševa i zahteva legitimna i opravdana prava, a upozorava o negativnim posledicama ove opasne eskalacije", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Egipta, prenosi Rojters.

Nemačka poziva Izrael na uzdržanost u odgovoru Palestincima

Nemačka vlada zabrinuta je zbog navoda da su izraelski vojnici ubili više desetina Palestinaca, koji su učestvovali u masovnom protestu kod granične ograde između Izraela i pojasa Gaze, te poziva Izrael da se uzdrži od upotrebe bojeve municije, osim u krajnjoj nuždi.

"Pravo na mirne proteste mora da se primeni i u Gazi. Izrael ima pravo da se brani i osigura svoju (graničnu) ogradu od nasilnih upada, ali se primenjuje princip proporcionalnosti", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

To, kako je objasnio, znači da bi bojeva municija isključivo trebalo da se koristi kada se drugi, "slabiji oblici odvraćanja" pokažu kao neuspešni, a prisutne su određene pretnje, preneo je Rojters.

Protesti u Vašingtonu zbog sukoba u Gazi

Više od 100 Jevreja protestovalo je danas u Vašingtonu zbog preseljenja američke ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim i zbog ubistava Palestinaca na granici Izraela i Gaze.

Demonstranti su uzvikivali "zaustavite nasilje" protestujući Pensilvanija avenijom, koja spaja Belu kuću i vašingtonski Kepitol, prenosi Rojters.

"Sklonište mira mora se proširiti i na Palestince", obratila se okupljenima jedna od organizatorki protesta.

Okupljeni su nosili majice sa natpisima "jevrejska budućnost zahteva palestinsku slobodu" i "ovaj svet ćemo izgraditi s ljubavlju".

Neki od demonstranata nosili su transparente isečene u obliku američke ambasade sa natpisom "ambasada okupacije".

Makron osudio nasilje u Gazi

Predsednik Francuske Emanuel Makron osudio je nasilje u Gazi, saopštilo je francusko Predsedništvo dodajući da će on razgovarati sa svim stranama u regionu u narednih nekoliko dana.

"Francuska osuđuje ovo nasilje. Predsednik će razgovarati sa svim ključnim igračima u regionu", poručeno je iz francuskog Predsedništva, prenosi Rojters.

Mej: VB zabrinuta zbog nasilja na granici Izraela i Gaze

Britanija je zabrinuta zbog nasilja na granici Izraela i Gaze, saopštio je portparol britanske premijerke Tereze Mej. "Zabrinuti smo izveštajima o nasilju i gubitku života u Gazi. Insistiramo da se sve strane obuzdaju i smire kako ne bi došlo do dela koja će narušiti mirovne pregovore", rekao je portparol Mejove, prenosi Rojters. On je dodao da je stav premijerke da Britanija ostane posvećena rešenju dve države Izraela i Palestine, sa zajedničkom prestonicom u Jerusalimu. 

 

Komentari (1)

neko

14.05.2018 23:14

Sta komentarisati.....rec je davno izgubila znacenje, samo sila je sada aktuelna. Naravno I ona ce proci kao sve sile u istoriji...