Otrov
Shutterstock
Otrov

Shutterstock

Otrov, Foto: Shutterstock

"Mi smo to i uradili", rekao je Uglev (71) za BBC.

Kako se navodi, ako je nervni agens toliko moćan, pitanje je kako su bivši špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka preživeli.

"Uveren sam da su primili malu dozu", rekao je Uglev.

On je dodao i da Skripaljevi nisu prve žrtve koje nosi na duši.

"Mogao bih da nabrojim još desetak ljudi otrovanih tom supstancom. Jednom je novičok A-240 iskipeo i na moju desnu ruku. Odmah sam je stavio u hlorovodoničnu kiselinu i oprao je peroksidom", rekao je Uglev koji je radio u državnoj laboratoriji u Saratovskoj oblasti na jugozapadu Rusije.

Govoreći o tome što Rusija negira umešnost u trovanje Skripaljevih, Uglev je kazao da se krivica Rusije ne može dokazati dok se ne pronađe tuba sa otrovom.

"Logika dešavanja ukazuje da iza toga stoji Rusija, kao i brzina kojom su lideri negiorali krivicu. Oni su tako brzo kazali da nije Rusija umešana. To je kao kada lopov nešto ukrade u prodavnici. On će prvi povikati da lopov nije tu već tamo", rekao je Uglev.

Sergej i Julija Skripalj pronađeni su 4. marta u Solsberiju u nesvesnom stanju, a utvrđeno je da su otrovani nervnim agensom novičokom koji se ranije proizvodio u Sovjetskom savezu.