Konobar sezonski posao more primorje
Profimedia

Ekonomski obračun između Vašingtona i Ankare doveo je do sunovrata turske valute, nakon što je predsednik SAD uveo dodatne tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz ove mediteranske zemlje.

Donald Tramp

AP/Carolyn Kaster

Donald Tramp, Foto: AP/Carolyn Kaster

 

Rezervacije u Turskoj, prema pisanju stranih medija porasle su poslednjih meseci. Tačan razlog zbog kog je to tako nije jednostavno definisati, ali povoljan devizni kurs svakako ide u prilog priči o procvatu ove grane.

Vučić i Erdogan

Tanjug/Predsedništvo

Vučić i Erdogan, Foto: Tanjug/Predsedništvo

 

Tako, dok je u januaru jedan dolar mogao da kupi manje od četiri lire, sad kupuje sedam, i to je tako po poslednjem padu valute u petak. Dakle, samo od januara lira je izgubila oko 35 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar. S druge strane, takva situacija pogoduje turistima koji sa stranom valutom dolaze u tu zemlju i kojima je novonastala situacija omogućila kupovinu robe po povoljnijim cenama.

Turisti su se brzo uklopili u novonastalu sitaciju i procenili da najbolje prolaze ako strane valute, najčešće dolar ili evro, menjaju u tursku liru i tako kupuju robu. Cene su za sada, bar kada je reč o robi koju srpski turisti najčešće kupuju, a to je krzno i koža - napromenjene. To praktičko znači da, ako menjaju, na primer, evro u liru, dobijaju više bezmalo duplo više lira nego pre pada turske valute, pa samim tim za isti novac mogu više da pazare.

Strani turisti su već procenili situaciju pa je u Britaniji prijavljen porast rezervacija, a kod nekih turističkih agencija, porast je neverovatnih 63 odsto, navodi BBC.

Većina agencija se slaže u jednom, Turska se vratila na mapu najvažnijih letovališta.