Majk Pompeo
EPA/Michael Reynolds
Majk Pompeo

EPA/Michael Reynolds

Majk Pompeo, Foto: EPA/Michael Reynolds

Obraćajući se posle sastanka američkog predsednika Donalda Trampa i lidera Južne Koreje Mun Džae-ina, Pompeo je novinarima rekao da bi Trampov sastanak sa liderom Severne Koreje Kim Džong-unom u Singapuru mogao da bude odložen.

Pompeo je dodao da Stejt department i Bela kuća i dalje rade natome da obezbede da su "potpuno spremni" za samit, sa istim ciljevima - denuklearizacijom Severne Koreje i stvaranjem uslova da ona ne predstavlja više pretnju po svet.

Američki državni sekretar rekao je da bi Severna Koreja mogla da profitira od američkih investicija i tehnologije, ako sprovede denuklearizaciju, preneo je AP.

Tramp je prethodno rekao da 12. jun možda neće biti pogodan za njegov sastanak sa severnokorejskim liderom.

Predsednik SAD je to izjavio tokom susreta sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom u Beloj kući, sa kojim se konsultuje u vezi sa planiranim junskim sastankom koji bi trebalo da ima sa Kimom u Singapuru.

Tramp i Mun se konsultuju u trenutku kada je došlo do novog zaoštravanja odnosa između Seula i Pjongjanga, zbog vojnih vežbi koje SAD održavaju sa Južnom Korejom.

Severna Koreja je ranije zbog tih vojnih vežbi odustala od sastanka sa Južnom Korejom, a zapretila je i da će otkazati planirani sastanak Trampa i Kima u Singapuru.