Dečaci spasavanje Tajland
EFE/Rungroj Yongrit
Dečaci zarobljeni u pećini na Tajlandu

AP

Dečaci zarobljeni u pećini na Tajlandu, Foto: AP

Spasioci su danas izvukli četiri od 12 dečaka iz pećine na Tajlandu, koji su tamo zarobljeni nedeljama. Akcija će biti nastavljena sutra u 10 sati po lokalnom vremenu.

Dečaci spasavanje Tajland

EFE/Rungroj Yongrit

Helikopterom transportovani u bolnicu, Foto: EFE/Rungroj Yongrit

Sa dečacima koji imaju između 11 i 16 godina zarobljen je i njihov trener. Spasioci su ušli u pećinu oko 10 sati po lokalnom vremenu, a prethodno je evakuisano sve osoblje osim spasilaca, lekara i obezbeđenja. 

Akcija spasavanja nije otpočela sve dok doktor iz Australije, inače član spasilačkog tima, nije pregledao svakog dečaka. Tek nakon što je on dao "zeleno svetlo", odnosno potvrdio da su dečaci sposobni za ovaj poduhvat, spasioci su počeli sa izvlačenjem.

Dečaci se nalaze u relativno  dobrom stanju i transportovani su u spasilački kamp koji se nalazi na oko dva kilometara od pećine. Tu su ih sačekali lekarski timovi, čak njih 13 i svaki ima helikopter i ambulantno vozilo - po jedno za svakog dečaka i njihovog trenera.

Nakon prvih lekarskih pregleda u toj poljskoj ambulanti, svaki dečak će biti prebačen u bolnicu.

Dečaci spasavanje Tajland

EFE/Rungroj Yongrit

Foto: EFE/Rungroj Yongrit

U bolnici se, pak, nalazi ekipa od pet lekara urgentne medicine i 30 drugih specijalista.

Dečaci spasavanje Tajland

EPA-EFE/PONGMANAT TASIRI

Lekari čekaju dolazak dečaka, Foto: EPA-EFE/PONGMANAT TASIRI

Kako javljaju lokalni mediji, svi oni osećaju veliki pritisak, ali i sreću što učestvuju u ovoj jedinstvenoj akciji.

Tajlandska novinska agencija objavila je novi grafički prikaz akcije spasavanja na kojem se jasno vidi kako će dečaci biti izvučeni na površinu.

Procedura spasavanja podrzumeva mešavinu hodanja, puzanja, penjanja i ronjenja, i sve to u potpunom mraku, a pomoću konopaca koji su već postavljeni.

Jedan spasilac stradao

Koliko je ova akcija spasavanja opasna, najbolje dokazuje to što je ove nedelje u pećini nastradao jedan pripadnik tajlandskih "mornaričih foka", koji je bi na misiji smnabdevanja zarobljenih dečaka bocama s kiseonikom.

Dečaci nose maske za celo lice, koje su jednostavnije za korišćenje u odnosu na tradicionalne ronilačke, a svakoga od njih izvlače dvojica spasilaca od kojih jedan nosi dečakovu bocu sa vazduhom.

Najteža etapa nalazi se na sredini puta, koja je toliko uska da spasioci moraju s leđa da skinu svoju bocu s kiseonikom ne bi li se provukli.

Iza tog dela pećine nalazi se takozvana "komora 3", u kojoj se nalazi baza spasilaca. Tamo se dečaci odmaraju pre poslednjeg uspona koji prelaze pešice ne bi li izašli iz pećine. Nakon toga dečake prevoze u bolnicu u obližnjem gradu Čaing Rai.

S obzirom na to da čitava drama traje dve nedelje, akcija spasavanja odvija se mnogo brže nego što se očekivalo.

Spasioci su suočeni sa dve velike prepreke - vremenskim prilikama i vremenom. U komori u kojoj se nalaze dečaci i njihov trener opao je nivo kiseonika, zbog čega je situacija dramatična.

Dečaci spasavanje Tajland

EPA-EFE/PONGMANAT TASIRI

Za svakog dečaka obezbedjena ambulantna kola i tim lekara, Foto: EPA-EFE/PONGMANAT TASIRI

Srećom, nivo vode je opao za 30 odsto, te je najniži od početka ove krize.

Ali, pošto se očekuju jaki monsuni sa obilnim padavinama, ovo je jedini pogodan trenutak za izvlačenje dečaka, s obzirom da sezona monsuna traje sve do oktobra.

 

Komandir akcije spasavanja u subotu je saopštio sa su idealni uslovi za pokušaj spasavanja dečaka u naredna tri do četiri dana.

Dečaci se u pećini nalaze od 23. juna.

Komentari (7)

Ujka Zitko PFK

08.07.2018 08:35

Koji bre Srbin? Covek odrastao u Danskoj ne zna ni rec srpskog.Rodjen u Danskoj,a Srbin? Sta nije Danac? ok pozz he he

Viki

08.07.2018 10:20

@Ujka Zitko PFK - Zato ja govorim da nacionalisti ucute, ljudi zive tamo gde im je dobro a kako ce se szvati zemlja nije bitno. I tesla je bio Hrvat srpskog porekla jer je rodjen u Hrvatskoj

Pera Detlic

08.07.2018 09:40

Otac mu je srbin posecuje Srbiju, ujko daj se kontolirat.........

P. S

08.07.2018 10:32

Samo deca da izadju živa. Nije bitnije od toga, nego ko je ko.

Mare

08.07.2018 15:27

@P. S - Hajde bre pa sta ako su napisali da je jedan od spasioca Srbin? To je Tajland. Ne setaju Tajlandom svaki dan Srbi ronioci.Jel si se mozda uvredio?

gggg

08.07.2018 15:58

Bogu hvala da sve ide po planu. Nije mi jasno, kog su taticu trazili tamo?

DEJAN

08.07.2018 16:58

Samo napred i neka vas sreca prati...