Operacija, tumor
Alo/Masanori Jošida
Operacija, tumor

Alo/Masanori Jošida

Ilustracija, Foto: Alo/Masanori Jošida

Greške lekara su, nažalost, svakodnevica. Ne greše medicinski radnici samo kod nas, već i širom sveta pojedini doktori prave kardinalne greške koje mogu da koštaju pacijenta zdravlja, pa i života.

Fiona Elijas (34), majka dvoje dece iz Londona, osetila je na svojoj koži koliko nemar lekara može da bude koban po zdravlje.

Naime, nesrećna žena je godinama bolovala od multiple skleroze, ali lekari ne samo da nisu ustanovili koju ima bolest, već su je, na neki način, pravili ludom.

Sve je počelo kada je kao 17-godišnjakinja jednog jutra ustala iz kreveta i nije mogla da se pokrene. Lekari su navodno ustanovili da je sve u redu, nazvavši je hipohondarom, odnosno da umišlja bolesti jer nisu mogli da utvrde od čega boluje.

Tek kada je 2016. godine ostala u drugom stanju, dijagnostifikovana joj je multipla skleroza.

- Svakog jutra sam ustajala ne znajući da li ću moći da se pomerima. To može da izazove puno problema, naročito kada imate dvoje male dece. U pojedinim trenucima tokom šetnje osećala sam potpunu slabost, čak i nesvestice, a neretko nisam mogla ni da se istuširam koliko sam bila zanemoćala. Borim se da funkcionišem kako treba, ali jednostavno nije do mene. Dešava se i da brzo zaboravljam, pa čak i da kratkotrajno izgubim pamćenje - rekla je Fiona.

Godpođa Elijas tvrdi da bi mogla potpuno da se izleči da joj je na vreme uspostavljena dijagnosa i da nije morala da se suočava sa svakodnevnim mukama duže od 10 godina.

Doktori u engleskoj ne mogu da joj pomognu, a za terapiju u Rusiji moraće da plati 50.000 dolara, kako bi potpuno ozdravila.