Vijadukt most Đenova
Tanjug/AP
Vijadukt most Đenova

Tanjug/AP

Đenova, Foto: Tanjug/AP

Stambene zgrade u okolini mesta tragedije su već evakuisane jer postoji rizik od daljeg urušavanja, a stanarima nije dozvoljeno čak ni da se vrate po svoje stvari, lekove ili da nahrane kućne ljubimce.

Ministar za transport i infrastrukturu Danilo Tonineli, napisao je na svom fejsbuk profilu da će za stanare biti pronađen smeštaj, ali da će na kraju njihovi stanovi možda morati da se sruše.

Vijadukt most Đenova

EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Đenova, Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Kako je rekao, nakon što su spasioci uklonili tone betona, čelika i olupina automobila, sada mora da se razmišlja o "uniptavanju onoga što je ostalo od mosta Morandi i kuća ispod njega".

- Rekonstrukcija ključne arterije trebalo bi da počne što je pre moguće - rekao je Tonineli. Vijadukt koji se srušio bio je veza između dva glavna autoputa, jednog koji vodi ka Francuskoj i drugog ka Milanu.

I Vlada i porodice žrtava krivca vide u "Austrade per Italiaj", privatnoj firmi koja radi na održavanju mosta ali i brojnoj drugoj infrastrukturi u zemlji. Premijer Đuzepe Konti danas je proglasio vanredno stanje u provinciji Đenove, i rekao da "nema sumnje" da je "Autostrada" odgovorna, i najavio namere vlade da revidira ugovor sa kompanojom.

Vijadukt "Morandi" osmislio je Rikardo Morandi (po kojem je most i dobio ime). Za vreme kada je građen (šezdesete godine prošlog veka), most je bio inovativan. U to vreme postojalo je puno poverenje graditelja u armirani beton, ali moderni inženjeri upravo u tom vide problem. Arhitekta Dijego Zopi objasnio je za italijansku agenciju ANSA zbog čega je to problem.

Zanimljivo je da most u Đenovi nije jedini Morandijev most koji se urušio. Istu sudbinu doživeo je i most "Marakaibo" u Venecueli, koji se delimično urušio nakon što ga je udario tanker 1964. godine, dve godine nakon završetka. Morandi je takođe učestvovao u izgradnji mostova u Firenci i blizu aerodroma Fjumićini u Rimu.

Komentari (1)

LOLO

16.08.2018 22:42

AKO ŽELIŠ DA BUDEŠ GRADITELJ, NIKADA NE GRADI OKO PUTEVA ILI MOSTOVA KUĆE GDE TREBA DA LJUDI ŽIVE ILI OBRNUTO! PRVO PRAVILO ARHITEKTURE !