Posao, zarada, IT, ekonomija
Shutterstock
Posao, zarada, IT, ekonomija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Nema razgovora s kolegama ni vremena za odlazak u WC ili na ručak, kažnjavanje zbog uzimanja bolovanja, smene od deset i više sati i sve to za 2.250 dolara mesečno" - to je ono što bi trebalo da piše u Amazonovom oglasu za posao u skladištu. Prema pričama Amazonovih radnika, upravo to je ono što oni proživljavaju na poslu svakodnevno da bi Amazon mogao da dostavi pošiljke brzinom kojom to radi.

Naime, novinar Džejms Bladvort radio je u skladištu kompanije i nakon što je njegova priča izašla na videlo, počeli su da se javljaju i drugi zaposleni i da pričaju šta sve proživljavaju na svom radnom mestu, a njihove je priče preneo je "Business Insider".

- Radnici uglavnom ne uzimaju pauze za odlazak u WC iz straha da ne ispune norme, pa uriniraju u boce ili kante za smeće. Nisam nikada svedočio samom činu, ali sam naišao na boce pune urina, a odvratan smrad me je doveo i do punih kanti – rekao je novinar.

U Amazonu su, naravno, odbili sve optužbe.

- Amazon pruža sigurno i pozitivno radno mesto za više od pola miliona ljudi širom sveta s konkurentnim platama i benefitima od prvog dana. Posvećeni smo brizi za naše zaposlene s dostojanstvom i poštovanjem. Ne priznajemo ove optužbe kao portret aktivnosti u našim zgradama – izjavila je portparolka kompanije.

Ipak, radi se o firmi koja je samo u prva tri meseca tekuće godine ostvarila 51 milijardu dolara prihoda od prodaje i neto dobit od 1,63 milijarde dolara, a tzv. “konkurentna plata” za radnike u skladištima iznosi oko 2.250 dolara mesečno, što za toliko veliku kompaniju i za američki ili britanski standard i nije baš konkurentno.

“Benefiti” su verovatno smene duže od deset sati bez mogućnosti odlaska u WC ili na ručak.

Ali, u Amazonu se s time ne slažu i objasnili su da svaki zaposleni ima pauze i za WC i za ručak. I to zaista jeste tako, međutim kada se u obzir uzme vreme potrebno za dolazak do WC-a i kantine, teško je ispuniti zadate norme. Naime, svaki zaposleni pri ulasku i izlasku iz skladišta (a unutar skladišta nema WC-a) mora da prođe kroz detektor metala za koji je uvek veliki red i tako se gubi i po deset minuta (u jednom “smeru”).

- Nisam ništa pila kako ne bih morala da idem u WC jer bih tako gubila deset do petnaest minuta. To vreme je bilo praćeno pa smo dobijali kaznene bodove za uzimanje pauze – jedna je od priča iz skladišta Amazona, dok je drugi zaposleni ispričao da je norme mogao da ispuni samo kada nije uzimao nikakve pauze i nije ni sa kime pričao.

Osim toga, Bladvurt je dobio negativan bod i kada je svog šefa tražio bolovanje uprkos tome što ga je to tražio unutar vremena određenog pravilnikom i bio je u mogućnosti da mu donese potvrdu od lekara. Prema "Business Insideru", spomenuti novinar nije jedini kom zdravstveni problemi nisu doneli olakšanje tereta na poslu. Naime, jedan od zaposlenih imao je napadaj astme tokom radnog vremena te, iako je tražio premeštaj na manje fizički zahtevno mesto, do toga nije došlo.

- Rečeno mi je da nemam izbora, da moram da raim ono što se od mene traži – ispričao je.

Amazon je odbio da komentariše te navode, a sve navedeno baca veoma ružnu sliku na kompaniju. Ali, izvršni direktor kompanije ne slaže se ni s čim.

- Veoma sam ponosan radnim uslovima i platama koje pružamo – izjavio je Džef Bezos, najbogatiji čovek sveta, koji je većinu svog bogatstva u vrednosti od 131 milijardu dolara zaradio upravo u Amazonu.

Tagovi

Komentari (5)

rajko

04.05.2018 18:36

Kod nas pisaju u gace za 30000 dinara.

Mia

04.05.2018 18:39

Ovo je isto ko u pezzini fabrici carapa..gde su radnici izlozeni torturi !

gradjanin

04.05.2018 20:16

Nije bolja situacija ni u nasim firmama koje se bave obezbedjenjem...Pitajte njihove radnike...

Vox

04.05.2018 20:24

Isto je i u većini fabrika u Srbiji samo plata je kraća za onu poslednju nulu.

Pralina

04.05.2018 20:27

Đubrad.