Policajac na odeljenju intenzivne nege
Nenad Vujanović
Medicinska sestra bolnica

Alo!/Ana Paunković

Ilustracija, Foto: Alo!/Ana Paunković

Majmunske boginje stigle su u Evropu, a prete i Srbiji! Iako je do sada bilo sporadičnih slučajeva oboljevanja od ove bolesti za koju ne postoji vakcina, u Velikoj Britaniji zabeleženi su novi slučajevi oboljevanja. Poslednja u nizu je medicinska sestra, koja strahuje da je zarazila i svog supruga.

Pročitajte još:

Sumnja se da je medicinska sestra opasan virus navukla dok je presvlačila posteljinu u bolnici Viktorija u Blekpulu. Nesrećna žena, koja je i majka dvoje dece, ogorčena je jer kaže da se ne bi zarazila da imaju odgovarajuće rukavice u ustanovi.

"Rukavice su jednostavno prekratke, nisu mi lepo pokrile ruku i koža mi je došla u kontakt sa virusom dok sam menjala posteljinu. Verujem da sam se tako zarazila", kaže medicinska sestra čiji identitet nije otkriven za britanske medije.

Kako navodi, u početku je mislila da ima simptome gripa, ali je ubrzo saznala da su ipak u pitanju majmunske boginje. Sada je njen 50-godišnji suprug dobio slične simptome.

"Rekli su nam da smo potpuno bezbedni, da nemamo razloga za strah, ali to su gluposti", rekla je medicinska sestra koja je prva osoba koja se zarazila baš na evropskom kontinentu.

Podsetimo, virus su doneli putnici iz Nigerije koji su bili u kontaktu sa zaraženima.

Majmunske boginje

Wikipedia

Majmunske boginje, Foto: Wikipedia

U Republici Srbiji već danima je na snazi pojačana kontrola kako bi se sprečilo da neko zaražen uđe u našu zemlju. Za ovu opasnu bolest koja može imati i smrtan ishod ne postoji vakcina.

"Majmunske boginje" su retka virusna zoonotska bolest koja se javlja uglavnom u centralnoj i zapadnoj Africi. Virus na čoveka prenose različite životinjske vrste u Africi, konzumiranjem mesa ili kontaktom.

Naučnici su rekli da je prenos sa čoveka na čoveka redak, ali ne i nemoguć, usled bliskog kontakta sa kožnim lezijama zaražene osobe, ili velikih respiratornih kapljica tokom dužeg kontakta lice u lice. Međutim, ovaj slučaj iz Britanije dokazuje da je moguće oboleti čak i ako dodirujete stvari koje je zaraženi dodirivao.

Iz bolnice su saopštili da do oboljevanja nije došlo zbog neodgovarajućih rukavica, već veruju da je medicinska sestra bila u kontaktu sa obolelim pacijentom koji je doputovao iz Nigerije pre nego što je potvrđeno da ima majmunske boginje.