Vladimir Putin
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV
Vladimir Putin

EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Vladimir Putin, Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je danas u Helsinkiju da su odnosi Rusije i SAD "u teškom stanju", ali se nada da se dve strane sada bolje razumeju.

Putin je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, održanoj posle razgovora i radnog ručka američke i ruske delegacije u Helsinkiju, prenosi finska državna televizija Yle.

Putin je kazao da se nisu složili oko svih stvari, a da su razgovarali i o Siriji.

"Zadovoljni smo razgovorima. Jasno, ostali su neki izazovi. Nadam se da sada bolje razumemo jedni druge", rekao je ruski predsednik.

"Razgovori sa predsednikom SAD Donaldom Trampom održani su u otvorenoj, poslovnoj atmosferi. Gledam na njih kao na uspešne i korisne", rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon samita sa Trampom, prenosi Tass.

Putin je rekao da je današnji samit sa Trampom "prvi korak" ka čišćenju zaostalih problema u odnosima dve države.

Jedna od tema bilo je i mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine, kazao je Putin i ponovio da se Rusija nikada nije mešala i da se nikada neće ni mešati.

Odgovarajući na novinarska pitanja, tražio je da se navede samo jedna činjenica koja bi mogla da dokaže navodno mešanje i dosluh sa Trampom.

"Još postoje brojni problemi i mi nismo uspeli da u potpunosti sve razjasnimo, to je nemoguće učiniti, ali verujem da smo napravili prvi korak u tom pravcu. Zadovoljni smo razgovorima. Jasno, ostali su neki izazovi. Nadam se da sada bolje razumemo jedni druge", rekao je ruski predsednik. Istovremeno on se zahvalio Finskoj što je obezbedila radnu atmosferu na samitu.

"Znamo da smo uznemirili stanovnike Helsinkija i izvinjavamo se za to", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, on je tokom razgovora pozdravio doprinos SAD rešavanju problema na Korejskom poluostrvu ocenivši da je to postalo moguće zahvaljujući ličnom angažovanju Trampa u rešavanju problema.

Kako je rekao, tokom samita je izrazio zabrinutost zbog odstupanja Vašingtona iz iranskog nuklearnog sporazuma i dodao da američka strana zna stav Rusije ali da im je stav nepromenjen.

"Zahvaljujući iranskom sporazumu , Iran je postao pregledna zemlja pod kontrolom IAEA. To obezbeđuje čisto mirnu prirodu iranskog nuklearnog programa, promoviše režim neprofileracije", istakao je Putin.

Putin je dodao i da su njih dvojica razgovarali o rešavanju situacije u Siriji, pre svega humanitarnoj krizi u toj zemlji i dodao da dve države imaju "sve komponente" za delovanje u toj zemlji.

Razgovarali su, kako je rekao, i o nuklearnom naoružanju.

"Kao najveće nuklearne sile odgovorni smo za nuklearno naoružanje", rekao je Putin, podsećajući da je Hladni rat odavno završen.

Prema rečima ruskog predsednika, novi problemi povezani su sa terorizmom i svetskom finansijskom situacijom.

Putin je, takođe, podsetio i na sporazum iz 1999. godine, prema kome jedna država drugoj može isporučiti svoje državljane, prenosi finska televizija Yle.

"On (Robert Maler) može da upotrebi taj sporazum. Neka nam pošalje zvaničan zahtev, a onda ćemo mi ispitati te pojedince za koje se veruje da su počinili zločine. Naši oficiri za bezbednost su u stanju to da učine", rekao je Putin.

Upitan o gasovodu Severni tok 2, Putin je rekao da bi države mogle da sarađuju.

Kako je rekao, Tramp je izrazio zabrinutost da bi Rusija mogla da okonča isporuke gasa, ali je istakao da je Rusija zainteresovana da nastavi sa isporukama gasa kroz Ukrajinu.

Na kraju konferenciji Putin je bacio u ruke Trampu fudbalsku loptu i dobacio mu da je "lopta sada u njegovim rukama", a Tramp je tu loptu dobacio supruzi Melaniji, koja je takođe prisustvovala konferenciji.