Donald Tramp i Vladimir Putin
EPA
Donald Tramp i Vladimir Putin

EPA

Donald Tramp i Vladimir Putin, Foto: EPA

Sastanak američkog i ruskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina u Heklsinkiju završen je nakon dva sata i deset minuta, prenosi Rojters.

Sastanak je umesto planiranih 40 minuta trajao malo više od dva sata, a počeo je sa 55 minuta kasnije zbog kašnjenja ruskog predsednika.

Sastanak je održan u žutoj predsedničkoj palati u Helsinkiju.

Donald Tramp i Vladimir Putin

EPA

Donald Tramp i Vladimir Putin, Foto: EPA

Sastanak predsednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina u Helsinkiju danas je počeo kratkim susretom pred medijima koji ocenjuju da njihov govor tela ukazuje na uzdržanost te da atmosfera nije bila nimalo srdačna.

Putin je zauzeo opuštenu pozu dok je Tramp govorio, zavalivši se u svojoj stolici raširenih nogu i polužmureći. Klimnuo bi glavom povremeno dok je Tramp govorio i pre nego što je čuo prevod, pokazavši time tečno poznavanje engleskog.

Tramp je pak sedeo pomalo nagnut napred, spojenih šaka ispred sebe i često šaljući poglede ka Putinu. U jednom momentu, namignuo je ruskom predsedniku. Pošto je Tramp završio svoje izlaganje, američki novinari požurili su da postave pitanja da li će tema razgovora biti i mešanje u izbore.

Tramp nije odgovorio, a AP primećuje da se činilo da se Putin "zlobno nasmešio".

Dvojica lidera potom su se kratkotrajno rukovali sedeći, bez osmeha nakon čega su započeli sastanak u četiri oka.

"Bild" ocenjuje da je atmosfera na početku susreta delovala hladna, a predsednici na distanci.