Istopolni brakovi LGBT Gej
Profimedia
Istopolni brakovi LGBT Gej

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Zakon o registrovanom partnerstvu predviđa zajednicu dve punoletne osobe istog pola, koje su registrovale svoj građanski partnerski odnos pred matičarem.

Donošenje ovog zakona moglo bi da omogući i priadnicima LGBT populacije u srbiji da se venčavaju u susednoj državi, prenosi Blic.

Zakon predviđa i da će gej osobe stupanjem u građanski partnerski odnos imati zdravstveno osiguranje po osnovu života s partnerom, moći će da naslede penziju ili imovinu, a ukoliko se razvode, moći će da podele imovinu.

Zakonom je isključeno usvajanje dece, ali se reguliše ta oblast tako što se navodi da je "partner koji nije roditelj deteta dužan da izdržava decu drugo partnera, ako oni nemaju srodnike koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju.

Obaveza partnera ostaje i posle smrti roditelja deteta, a partneti, inače, mogu da zadrže svoje prezime ili uzmu partnerovo.

Kad je reč o regionu, osim Crne Gore, koja će zakon tek dobiti, istopolne brakove imaju u Hrvatskoj i Sloveniji.

Komentari (4)

Dragana

18.05.2018 08:08

Svaka čast crnogorcima i crnogorkama. To je poštovanje ljudskih prava i nažalost samosrbija ostaje duboko patrijarhalna sa dominanatnim dvojnim mortalom i nesposobnim političarima da omoguće jednaka prava svim svojim građanima i građankama

Ana

18.05.2018 08:09

Normalno, kada dozvoljavaju selektivne abortuse i nedostaje im 3000 zena za reprodukciju, sada neka im se muskarci zene izmedju sebe

Zlocko

18.05.2018 09:25

Da li ce se evidentirati ko je bata a ko seka?D

deda

18.05.2018 09:46

Oni i ovako imaju manjak žena a sad još i skoli da se ljube