Barselana u demonstracijama
Printscreen/Twitter
Barselana u demonstracijama, Foto: Printscreen/Twitter

 

* Cela Barselona i Katalonija na ulicama

* Španske vlasti otkazale 57 letova

* Građani blokirali ulice i velike institucije 

Opšti štrajk organizaovan je na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije, a hiljade demonstranata pristiže u Barselonu gde će uveče u masovnom protestu zatražiti oslobođenje zatvorenih katalonskih separatista, prenosi AP.

 

Španske vlasti saopštile su da je otkazano 57 letova, a učesnici protesta su još jutros zatvorili granicu s Francuskom i još najmanje 25 saobraćajnica. Značajno je smanjen i broj polazaka vozova, a brojne prodavnice i fabrike su takođe zatvorene.

Zatvorena je čak i čuvena katedrala arhitekte Antonija Gaude Sagrada familia (Sveta porodica) jer su demonstranti blokirali ulaz u nju.

Pročitajte još:

Autoputeve koji vode ka gradu okupirali su učesnici pet marševa organizovanih iz drugih katalonskih gradova, a njima su se pridružili i poljoprivrednici na traktorima. Zdravstveni zvaničnici naveli su da su u protestima održanim u četvrtak uveče povređene 42 osobe, kao i da je uhapšeno 16 osoba, od kojih je osam poslato u zatvor.

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande Marlaska izjavio je da vlasti prate jednu manju grupu koja izaziva incidente na specifičnim mestima. On je dodao i da turisti bez problema i straha za bezbednost mogu da posećuju Barselonu.

Pobednik je promenio i ime! Evo ko je i na koji način doneo odluku o najvećem simbolu Beograda!

Priča o tome kako je Pobednik teškom mukom "izborio" svoje mesto u srpskoj prestonici, kako je prvobitno trebalo da stoji na Terazijama i kako se nije mnogo dopao onovremenoj čaršiji često se prepričava, ali kako je ovaj simbol Beograda zapravo trebalo da je zove mnogo je manje poznato.

 

Kako je dodao, smanjenje potrošnje struje palo je u petak za sedam posto, što je, prema njegovim rečima, pokazatelj da štrajk nema većeg uticaja.

 

U poneđeljak je Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih lidera na zatvorske kazne od devet do 13 godine zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti 2017. godine, a od tada su u Barseloni počeli protesti u kojima je tom gradu naneta šteta od 1,5 miliona evra.

 

BONUS VIDEO: Gori automobil na Pupinovom mostu!