Otrov
Shutterstock
Otrov

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Napad na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju u engleskom Solsberiju u martu je bio povod za novo zatezanja odnosa između Zapada i Rusije te masovno proterivanje diplomata. Britanski istražitelji su brzo saopštili da je korišćen opasan nervni otrov iz klase Novičok, originalno razvijene u Sovjetskom Savezu. Premda nije bilo krunskog dokaza da Rusija stoji iza napada ili da i danas poseduje taj otrov, zvanični London je optužio Moskvu.

Brojni poznavaoci ove tematike su upozoravali da ne treba izvlačiti preuranjene zaključke, tvrdeći da je Novičok razvijan i u zapadnim laboratorijama makar u malim količinama kako bi se studirao, ili kako bi se razvili protivotrovi i gas-maske.

Sada je istraživački tim uglednih nemačkih medija – javnih servisa NDR i WDR te listova Zidojče cajtung i Cajt – otkrio još veću stvar: nemačka obaveštajna služba Bundesnahrihtendinst (BND) je po završetku Hladnog rata došla u posed originalne probe Novičoka iz SSSR.

Izlaz preko Švedske

Jedan nemački agent je u prvoj polovini devedesetih godina preko ruskog istraživača došao do probe, a Rusu je u zamenu ponuđen sigurno utočište za njega i porodicu. Ta operacija BND do danas nije bila poznata, a ni sada Savezna vlada u Berlinu i BND nisu želeli da potvrde navode. No, prema pisanju pomenutih medija, priču je potvrdilo više osoba koje su tada direktno bile umešane u događaje.

Kontekst je po nemačku politiku bio osetljiv. Na insistiranje kancelara Helmuta Kola je 1990. iz zemlje povučeno svo američko hemijsko oružje. Još 1954. se Berlin u takozvanim Pariskim ugovorima obavezao da neće proizvoditi oružje za masovno uništenje.

Zato se u Vladi žestoko debatovalo o operaciji BND. „Nikako nismo hteli da probudimo utisak da se sami zanimamo za to hemijsko oružje“, rekla je sada novinarima jedna osoba upućena u tadašnje diskusije.

Pronađen je kompromisni izlaz – uz znanje kancelara i Ministarstva odbrane je proba Novičoka analizirana u laboratoriji u Švedskoj. Tamo ju je prokrijumčarila supruga ruskog naučnika. Analize probe su saopštene Ministarstvu odbrane i BND-u. Švedska vlada na upit novinara nije mogla odmah da razjasni šta se desilo sa malom količinom otrova nakon laboratorijskih testova.

Proizvodnja na Zapadu

Berlin je najednom imao formulu i o tome obavestio američke i britanske službe. Sačinjena je radna grupa u kojoj su, osim predstavnika BND, bili predstavnici tajnih službi SAD, Kanade, Velike Britanije, Francuske i Holandije. U nekima od tih zemalja počela je proizvodnja malih količina otrova kako bi se testirala zaštitna oprema, merni uređaji i protivotrovi.

U tom momentu je na vlasti u Rusiji Boris Jeljcin u kojeg Zapad polaže velike nade pa ova akcija BND-a i partnerskih službi ostaje tajna. Ruski naučnik koji je izdao tajni program svoje zemlje je kasnije zbilja prebegao i ima dokaza da se makar jedno vreme o njemu starao Bundesver. Taj preletač je još živ i do danas strahuje od osvete.