Paučina
screenshoot/Twitter
Paučina

screenshoot/Twitter

Paučina, Foto: screenshoot/Twitter

Kako se vidi na fotografijama i snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama, mreže pokrivaju sve, od drveća do obližnjeg grmlja kod lagune, na obali grada.

Paukovi koji su prekrili okolinu Aitolika verovatno pripadaju rodu Tetragnatha, koji su poznati kao rastegljivi, zbog svojih izduženih, duguljastih tela.

Žive u mnogim delovima širom sveta, uključujući Evropu i SAD i obično grade svoje mreže blizu vode.

PROČITAJTE JOŠ:

Neke vrste ovih paukova mogu čak i da hodaju po vodi.

Ovakve mreže su normalna pojava za “rastegljive paukove” i ne predstavljaju opasnost po ljude, niti uzrokuju štetu okolnoj flori.

Kad pronađu obilje hrane, visoke temperature i dovoljno vlažnosti, oni imaju idealne uslove da naprave veliku populaciju.

- Ovaj fenomen je potekao iz populacione eksplozije ovog pauka. Oni koriste povoljne uslove i imaju svojevrsnu žurku. Pare se, razmnožavaju i obezbeđuju novu generaciju – izjavila je molekularni biolog Marija Čacaki sa Demokritovog univerziteta u Trakiji, dodajući da će pauci uskoro, kad odigraju svoju “žurku”, umreti.

Ovo nije prvi put da se ovo događa i relativno je uobičajen fenomen koji se događa svake dve godine. Sličan slučaj je zabeležen 2015. u Dalasu, Teksas, gde je mreža zauzela prostor veličine fudbalskog terena.