Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Posle napada dronovima na iransku vazduhoplovnu bazu u blizini grada Isfahan, u blizini Bagdada odjeknule su eksplozije u iračkom Narodnom frontu za mobilizaciju.

Izraelska vojska nastavila je racije na Zapadnoj obali upavši u izbeglički kamp Nur Šams.

Pregovori između Izraela i Hamasa, uz posredovanje američkih, katarskih i egipatskih pregovarača zapao je u ćorsokak posle hamasovog odbijanja poslednjeg predloga o prekidu vatre i oslobađanju taoca koji se drže u Gazi.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Izraelska policija rasterala demonstrante sa ulica Tel Aviva

Izraelska policija danas je sa ulica Tel Aviva rasterala demonstrante koji su protestovali, skandirajući slogane protiv vlade i pozivajući na oslobađanje talaca.

Prethodnih nedelja demonstranti su blokirali auto-put Ajalon, ali danas su šetali nekim od najprometnijih gradskih ulica poput Ibn Gabirola, Kralja Džordža i Dizengofa, prenosi Tajms of Izrael.

Bar Pakula, organizator i predvodnik protesta izjavio je za Tajms of Izrael da je svrha šetnje glavnim ulicama Tel Aviva da "probudi stanovnike grada iz njihovog samozadovoljstva".

Tokom protestnog marša, demonstranti su se obraćali sugrađanima koji su sedeli u baštama kafića i restorana i opominjali ih zbog toga što se nisu pridružili protestu.

Povorku je policija zaustavila kod tržnog centra Dizengof i rasterala demonstrante, a u saopštenju policije se navodi da nije bilo hapšenja i da nisu izricane novčane kazne.
 

Netanjahu zahvalio SAD na pomoći: Branimo zapadnu civilizaciju

Izraelski premijer Benajmin Netanjahu zahvalio je Predstavničkom domu Sjedinjenih Država na usvajanju paketa koji uključuje pomoć Izraelu.

"Usvojen je zakon o pomoći koji pokazuje snažnu dvostranačku podršku Izraelu i brani zapadnu civilizaciju. Hvala prijatelji, hvala Ameriko", napisao je Netanjahu na društvenim mrežama.

IDF napale Hezbolah po treći put danas, ubijena tri operativca

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su večeras da su treći put danas napale ciljeve militantne grupe Hezbolah, a ovog puta je pogođena lokacija u južnom Libanu koju su navodno koristili operativci Hezbolaha.

Prema IDF-u, rezervisti brigade Ecioni uočili su nekoliko operativaca Hezbolaha na jednoj od lokacija grupe u Džebajnu, a izraelski borbeni avioni su zatim pogodili zgradu, prenosi Tajms of Izrael.

Hezbolah je imenovao tri člana ubijena u napadu, čime je broj ubijenih pripadnika ove grupe u sukobu s Izraelom porastao na 285.

Izraelski šef diplomatije: Erdogane, sram te bilo

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac ocenio je da je sastanak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i šefa političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea sramota za turskog lidera.

"Muslimanska braća – silovanja, ubistva, skrnavljenje leševa i spaljivanje beba. Erdogane, sram te bilo", napisao je Kac na Iksu (Tviteru).

Erdogan je prethodno primio Hanijea u palati Dolmabahče u Istanbulu, gde su razgovarali o situaciji u Pojasu Gaze, kao i o koracima neophodnim za isporuku humanitarne pomoći i prekid vatre u regionu.

Danas je u SAD glasanje o pružanju pomoći

Predstavnički dom SAD, koji je pod kontrolom republikanaca, danas bi trebalo da glasa o paketu pomoći koji pruža bezbednosnu pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

Očekuje se da će usvojiti zakonski paket vredan 95 milijardi dolara zbog ogorčenih primedbi stranačkih tvrdolinijaša, piše Rojters.

Antivladini protesti nastavljaju se večeras u Izraelu

Tokom proteklih nekoliko sedmica hiljade Izraelaca protestovalo je tražeći od vlade da osigura sporazum o prekidu vatre koji bi takođe oslobodio izraelske zarobljenike koje drže Hamas i druge druge u Gazi, i pozvali su na izbore.

Izraelska vojska tvrdi da je ubila 10 boraca u napadu na Nur Šams

U objavi na Iksu izraelska vojska rekla je da su njene sigurnosne snage ubile 10 boraca, uhapsile osam traženih osoba i zaplenile opsežno oružje tokom dvodnevne racije u kampu Nur Šams na Zapadnoj obali.

Hanije i Erdogan u Istanbulu o stanju u Gazi

Irak: Jedan ubijen, 20 ranjenih u eksploziji u vojnoj bazi

Najmanje jedna osoba je ubijena, a 20 ranjeno nakon eksplozije u vojnoj bazi u Iraku koju koriste Narodne mobilizacijske snage (PMF) koje su povezane s Iranom, navode sigurnosni izvori.

Egipat traži da se otvori šest izraelskih prelaza sa Gazom

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri naglasio je danas da je neophodno otvoriti izraelske prelaze sa opkoljenim Pojasom Gaze kako bi humanitarna pomoć stigla do palestinskog naroda u toj enklavi.

- Zahtevamo da se šest izraelskih prelaza sa Gazom otvori za humanitarnu pomoć - rekao je Šukri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim kolegom Hakanom Fidanom u Istanbulu.

Egipatski zvaničnik je naglasio da se "nečinjenjem toga krši međunarodno pravo", prenosi Anadolija. Napomenuo je da je Egipat “angažovao međunarodne saveznike u uspostavljanju centra u Gazi za distribuciju pomoći”.

- Moramo sprečiti raseljavanje Palestinaca i raditi na uspostavljanju nezavisne palestinske države - naveo je šef egipatske diplomatije.

Šukri je takođe naglasio da je iransko-izraelska napetost "skrenula pažnju međunarodne zajednice sa tragične situacije u Gazi". Turski ministar spoljnih poslova izjavio je da je izraelska okupacija palestinskih teritorija jedan od primarnih uzroka nestabilnosti u regionu Bliskog istoka upozorivši da bi palestinsko pitanje moglo pokrenuti globalna pitanja. Poručio je da je saradnja između Egipta i Turske izuzetno korisna za ta dva naroda i region.

Najmanje 34.049 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima od 7. oktobra

Najnoviji podaci iz Ministarstva zdravlja Gaze kažu da je 37 Palestinaca ubijeno, a 68 povređeno u izraelskim napadima u poslednja 24 sata.

Prema saopštenju, najmanje 34.049 Palestinaca je ubijeno, a 76.901 ranjeno u izraelskim udarima na Gazu od 7. oktobra.

Pripadnik iračkih Narodnih mobilizacionih snaga je ubijen u eksploziji u bazi

Jedan pripadnik iračkih Narodnih mobilizacionih snaga poginuo je, a osam osoba je povređeno u eksploziji na njenom komandnom mestu u vojnoj bazi Kalso 50 kilometara južno od Bagdada, navodi se u vojnom saopštenju u subotu, prenosi Rojters.

Amir Abdolahjan: Iran će odgovoriti na "maksimalnom nivou“ ako Izrael bude delovao protiv njegovih interesa

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan rekao je u petak da će Iran odgovoriti na neposrednom i "maksimalnom nivou" ako Izrael bude delovao protiv njegovih interesa, navodi Rojters.

- Ako Izrael želi da napravi još jedan avanturizam i deluje protiv interesa Irana, naš sledeći odgovor biće trenutan i na maksimalnom nivou - rekao je on u intervjuu za NBC News.

Islamski džihad osudio "ćutanje sveta o cionističkim zločinima" na Zapadnoj obali

Palestinski islamski džihad osudio je "ćutanje" arapskog sveta i međunarodne zajednice o, kako je rekao, zločinima koje su počinile izraelske snage i ilegalni naseljenici na Zapadnoj obali.

U saopštenju, grupa je osudila najnoviji i tekući napad Izraela na izbeglički kamp Nur Šams u Tulkaremu.

Oni su takođe kritikovali napade naseljenika na Palestince i njihovu imovinu, koji su poslednjih nedelja sve učestaliji. U njemu se navodi da pokušaji zapadnih zemalja da sankcionišu naseljenike neće pomoći dok te iste nacije "žmure na ministre koji naoružavaju i podstiču" naseljenike da izvrše napade.

"Stotine" respiratornih bolesti usled nedostatka gasa za kuvanje

Civilna odbrana Gaze pozvala je na "hitno" snabdevanje gasom za kuvanje, posebno za grad Gazu i severne delove Pojasa.

U saopštenju se navodi da su porodice mesecima pribegavale kuvanju u plastičnim loncima na ćumur i ogrev, što je oslobađalo "otrovni gas".

To je izazvalo "novu humanitarnu i zdravstvenu krizu", saopštila je civilna zaštita i dodala da su njeni timovi do sada registrovali "stotine" slučajeva respiratornih oboljenja.

Lideri Hamasa zbog pritiska razmišljaju da napuste Katar

Politički šefovi Hamasa razmišljaju o premeštanju svoje operativne baze iz Katara, piše Volstrit džornal, jer se ta zalivska država sve više nalazi pod pritiskom.

Pozivajući se na arapske zvaničnike, u izveštaju se navodi da je Hamas nedavno kontaktirao dve regionalne zemlje da tamo žive njeni lideri, od kojih je jedan Oman.

Eksplozije u Bagdadu

 

 

Izrael

Tanjug

 

 

Jedna osoba poginula, osam ranjeno u eksploziji u vojnoj bazi u Iraku

Jedna osoba je poginula, a osam je ranjeno u eksploziji koja je potresla vojnu bazu južno od glavnog grada Iraka, Bagdada, koju koriste iračke Narodne mobilizacione snage (PMF), izjavio je zvaničnik iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vojni izvor je rekao da su u napadu koji se dogodio kasno u petak ranjena tri iračka vojna lica, prenosi Gardijan.

Dva bezbednosna izvora rekla su za Rojters da je eksplozija posledica vazdušnog napada za koji se ne zna ko ga je izveo. Prema tim izvorima, napad je bio usmeren na štab PMF-a u vojnoj bazi Kalso u blizini grada Iskandarije, oko 50 kilometara južno od Bagdada. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Šef CIA krivi Hamas za zastoj u pregovorima

Šef CIA Bil Berns je okrivio Hamas za zastoj u pregovorima o taocima, rekavši da su odbacili najnoviji predlog koji su izradili američki, katarski i egipatski posrednici.

"Bilo je duboko razočaranje dobiti negativnu reakciju Hamasa. Trenutno je ta negativna reakcija ta koja zaista stoji na putu nedužnim civilima u Gazi da dobiju humanitarnu pomoć koja im je tako očajnički potrebna", rekao je Berns.

Berns je rekao da ne može da garantuje da će pregovori uspeti.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading