Rat u Izraelu
Foto: AP/Nasser Nasser (STF)

Iran je proglasio kraj operacije, tvrdi da je ispunio svoj cilj. Upozorio je da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na njihov udar, tokom kojeg je lansirano više stotina dronova i desetine krstarećih i balističkih raketa.

Predsednik Izraela Isak Hercog je, sa druge strane, poručio da je Iran napadom objavio rat Tel Avivu dok je portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari, saopštio da je vlada odobrila planove, kako za ofanzivu, tako i za defanzivu, nakon napada Irana.

SAD i EU su oštro osudile napad Teherana. Pozivaju obe strane na suzdržanost.

Istovremeno izraelska vojska deluje širom Pojasa Gaze već 192. dan. Saopštila je da će angažovati dve rezervne brigade za operacije u toj palestinskoj enklavi.

Oglasili su se i lideri G7 koji su pozvali na okončanje krize u Gazi i oslobađanje izraelskih talaca.

Hamas je odgovorio tako što je posrednicima predstavio novi predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze u kojem zahteva od Izraela šestonedeljno primirje u zamenu za 129 izraelskih talaca koji se nalaze u Gazi od 7. oktobra.

Na Zapadnoj obali nastavljene su racije IDF-a ali i napadi doseljenika.

Od 7. oktobra na Zapadnoj obali ubijena su 464 Palestinca, a 4.800 ih je ranjeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Palestine, prenosi Vafa.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

Snimak lansiranja dronova (VIDEO)

Iranski mediji objavili su snimke lansiranja dronova koji su učestvovali u napadu na Izrael.

Kirbi: Iran nije obavestio SAD o detaljima napada na Izrael

Iran prošle nedelje nije obavestio SAD ni o vremenskom okviru za pokretanje napada na Izrael, niti o potencijalnim metama, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. On je potvrdio da su SAD razmenile poruke sa Iranom, ali da nikada nije bilo informacija u vezi sa vremenskim okvirom ili metama napada, koji je Iran izvršio u noći između subote i nedelje, prenosi Rojters.

Kirbi nije objašnjavao koje poruke su SAD razmenile sa zvaničnim Teheranom, ali je potvrdio da su "lažni" svi izveštaji koji sugerišu da je Iran dojavio Vašingtonu da planira napad na Izrael.

Iran nam nikada nije potvrdio ni vremenski okvir za napad, ni ciljeve napada. Ta priča da nam je Iran preneo poruku o tome šta namerava da uradi je smešna", rekao je Kirbi.

Turski, jordanski i irački zvaničnici izjavili su u nedelju da je Iran podelio precizne obaveštajne podatke o svojim planovima danima pre masovnog vazdušnog napada na Izrael, ali američki zvaničnici tvrde da zvanični Teheran nije upozorio Vašington po svemu sudeći u nameri da izazove značajnu štetu.

Iranski izvori rekli su Rojtersu prošle nedelje da je Teheran najavio Vašingtonu da će odgovoriti na napad Izraela na iranski konzulat u Damasku, ali da neće delovati ishitreno i da će nastojati da izbegne veliku eskalaciju u regionu.

Stejt department oštro osudio pogibiju 14-godišnjeg Izraelca

Stejt department je danas oštro osudio pogibiju 14-godišnjeg Izraelca Binjamina Ahimaira, izražavajući saučešće njegovoj porodici i prijateljima, prenosi Tanjug.

 "Zabrinuti smo zbog nasilja nad palestinskim civilima i njihovom imovinom koje je usledilo na Zapadnoj obali nakon Ahimairovog nestanka. Rezultat nasilja nad palestinskim civilima nakon nestanka 14-godišnjeg Izraelca su desetine povređenih, materijalna šteta i ubistva dvojice Palestinaca, 25-godišnjeg Džihada Abu Alije i 17 -godišnjeg Omara Ahmada Abdulganija Hameda. Najoštrije osuđujemo ova ubistva, naše misli su sa njihovim najmilijima", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Izraelska vojska i policija saopštile su u subotu da je telo nestalog izraelskog tinejdžera, koji je verovatno ubijen u palestinskom napadu, pronađeno na okupiranoj Zapadnoj obali, opisavši to kao "teroristički napad", preneo je ranije Rojters.

IZRAEL SPREMA ODGOVOR NA NAPAD Ovo su moguće mete

Nastavlja se horor na Bliskom istoku

Palestinski tinejdžer ubijen na Zapadnoj obali

Šef diplomatije Italije: G7 otvorena za sankcije svima koji su umešani u napad na Izrael

Italija, koja predsedava grupom sedam najvećih svetskih ekonomija, tvrdi da je G7 otvorena za uvođenje novih sankcija protiv onih koji su, kako navodi, umešani u iranski napad na Izrael.

"Ako bi trebalo da imamo više sankcija za one koji su jasno angažovani protiv Izraela, podržavajući, na primer, terorizam i Hamas, to je izvodljivo. Ali moramo da budemo vrlo ozbiljni da svi zajedno radimo", rekao je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani u intervjuu za Rojters. 

Nastavljaju se diplomatske reakcije na iranski napad na Izrael

Belgijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pozvalo iranskog ambasadora da mu saopšti da osuđuje iranski napad na Izrael.

"Ovaj napad ugrožava i regionalnu stabilnost i stanovništvo na Bliskom istoku i odvodi nas dalje od mira. Pozivam sve strane da ispolje najveću suzdržanost", rekla je ministarka spoljnih poslova Belgije Hadža Lahbib, a prenosi Rojters.

Prethodno se na istu diplomatsku akciju odlučilo i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Češke.

U međuvremenu, Holandija je odlučila da ponovo otvori ambasadu u Teheranu, nakon što je u proteklih 48 sati bila zatvorena, uz napomenu da postoji mogućnost ponovnog zatvaranja u slučaju dalje eskalacije sukoba na Bliskom istoku. 

CNN: Izraelska vojska odložila najavljenu ofanzivu na grad Rafa u Pojasu Gaze

Izraelska vojska odložila je danas najavljivanu kopnenu ofanzivu na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, nakon iranskog napada na Izrael proteklog vikenda, preneo je danas Si-En-En.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je prethodno u više navrata tvrdio da je odobrio plan za invaziju na Rafu, a nedavno je rekao da je određen i tačan datum za početak udara. Iran je u subotu uveče lansirao stotine dronova i projektila na Izrael odgovarajući na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginua sedmorica oficira Iranske revolucionarne garde uključujući dvojicu visokih komandanata. Izrael je negirao odgovornost za taj napad koji se dogodio 1. aprila.

Kirbi: Drastično povećana količina pomoći koja stiže u Pojas Gaze

Humanitarna pomoć koja stiže u Pojas Gaze u velikoj meri je povećana u poslednjih nekoliko dana, saopštio je danas ortparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, dodajući da SAD moraju da obezbede da pomoć nastavi da stiže enklavu.

- Pomoć je povećana i to prilično dramatično u samo poslednjih nekoliko dana - rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

Prethodno je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom poručio da je neophodna neometana distribucija pomoći Palestincima u Pojasu Gaze, kao i hitan prekid vatre, dodajući da je sukob u enklavi osnovni uzrok krize na Bliskom istoku.

Hezbolah preuzeo odgovornost za eksploziju na libanskoj granici

Hezbolah je preuzeo odgovornost za eksploziju u kojoj su tokom noći ranjena četiri izraelska vojnika na granici sa Libanom.

U saopštenju, Hezbolah kaže da je postavio nekoliko eksplozivnih naprava na granici unutar libanske teritorije, u oblasti preko puta severne izraelske zajednice Adamit.

IDF je ranije saopštila da su četiri vojnika povređena, od kojih jedan ozbiljno, u eksploziji tokom operativnih aktivnosti na granici sa Libanom.

Gaza: Od početka sukoba u Pojasu Gaze ubijeno 33.797 Palestinaca, ranjeno 76.465

Najmanje 33.797 Palestinaca je ubijeno, a 76.465 njih povređeno od 7. oktobra u izraelskim napadima na Gazu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

U protekla 24 sata ubijeno je 68 Palestinaca, a 94 je povređeno, dodaje se u saopštenju ministarstva.

IDF: Četiri izraelska vojnika povređena u eksploziji na libanskoj granici

U eksploziji tokom operativnih aktivnosti na granici sa Libanom, povređena su četiri vojnika, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

- Tri pripadnika IDF-a su lakše povređena, a jedan teže - saopštila je vojska.

Makron: Moramo izbeći eskalaciju na Bliskom istoku

Izrael ponovo otvara škole nakon vazdušnog napada Irana

Širom Izraela danas bi ponovo trebalo da se otvore škole, koje su zatvorene nakon napada Irana dronovima i raketama u noći između subote i nedelje.

- Nakon procene situacije doneta je odluka da se otvore obrazovne aktivnosti širom Izraela. U oblastima na severu (na granici sa Libanom) i zajednicama u blizini Pojasa Gaze, obrazovne aktivnosti će se nastaviti uz ograničenja - navedeno je u saopštenju vojske.

Dodaje da će u većini mesta biti ukinuta i ograničenja za velika okupljanja, prenosi Al Arabija. Iran je u subotu uveče lansirao više od 300 projektila i dronova na teritoriju Izraela, od kojih su ogromnu većinu presreli Izrael i njegovi saveznici, saopštila je vojska. U napadu je 12 ljudi povređeno.

Gutereš: Bliski istok je na ivici, neophodna maksimalna uzdržanost

Erdan: Iran prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, uvesti mu dodatne sankcije

Iran je napadom na Izrael prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, izjavio je izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilan Erdan na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom napada Irana na Izrael i pozvao Savet bezbednosti da uvede dodatne sankcije Teheranu.

- Savet bezbednosti mora da preduzme akciju i osudi Iran zbog njegovog terora - rekao je Erdan i pozvao zemlje da "uvedu sve moguće sankcije Iranu pre nego što bude prekasno", prenosi Glas Amerike.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN naglasio da je Iran izvršio napad na Izrael sa 170 dronova, 120 balističkih i 30 krstarećih reketa, koje nose 60 tona eksplozivnog materijala. Erdan je naveo da je napad izvršen iz Irana, Libana, Jemena, Sirije i Iraka.

Berbok o napadu Irana na Izrael

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom i nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok o napadu Irana na Izrael. Troje zvaničnika su se saglasili oko "važnosti najoštrije osude ovih napada i sprečavanja dalje eskalacije u regionu", saopšteno je iz Stejt departmenta.

Blinken je u razgovoru ponovo potvrdio "gvozdenu posvećenost sigurnosti Izraela", kao i da će SAD nastaviti da čine sve da "zaštite svoje ljude". Iran je u noći između subote i nedelje izvršio napad na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, za koji je okrivio Izrael.

Svetski program za hranu UN ponovo otvorio pekaru na severu Gaze

Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) ponovo je otvorio pekaru na severu Pojasa Gaze, saopštila je izraelska agencija za koodinaciju vladinih aktivnosti na teritorijama (COGAT). Iz COGAT navode da ova pekara proizvodi oko 650.000 komada hleba dnevno, a izraelska agencija je objavila i video snimak gomile hleba umotanog u plastiku na tezgama i podu.

- Ova pekara se pridružuje dvema drugim pekarama koje su prošle nedelje ponovo otvorene u centralnoj Gazi. Više od 23 pekare rade u Gazi i obezbeđuju preko tri miliona hlebova dnevno - objavio je COGAT na platformi X.

Iz WFP-a je rečeno da je preko potrebno gorivo isporučeno pekari, u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), kako bi njene mašine mogle da počnu da proizvode hleb nakon što su mesecima bile zatvorene, javlja CNN.

Hercog: Napad Irana predstavlja objavu rata Izraelu

Predsednik Izraela Isak Hercog rekao je da je sinoćnjim napadom Iran objavio rat Izraelu, kao i da Tel Aviv ''razmatra sve opcije'' koje mogu da se očekuju usled eskalacija regionalnih tenzija.

- Ovo je objava rata. Sada, zato što smo uzdržani i zato što znamo posledice i zato što imamo rasprave sa našim partnerima, razmatramo sve opcije i sasvim sam uveren da ćemo preduzeti neophodne korake da zaštitimo i odbranimo naš narod. Mi ne tražimo rat - rekao je Hercog za Skaj njuz.

On dodaje da je sinoćnji napad ''samo još jedan primer“ kako Iran funkcioniše, "šireći haos, teror i nestabilnost po celom svetu“.

- Vreme je da se svet suoči sa imperijom zla u Teheranu i jasno stavi do znanja iranskom režimu da to ne može da prođe, da je to neprihvatljivo - istakao je Hercog.

IDF: Tokom noći oboren dron koji je krenuo ka Izraelu sa istoka

Izraelski borbeni avioni su tokom noći oborili dron koji je krenuo ka Izraelu sa istoka, kaže vojska.

IDF kaže da je dron praćen tokom incidenta i da se u Izraelu nisu oglasile sirene jer nije bilo pretnje po civile.

Grupa u Iraku koju podržava Iran nekoliko puta je lansirala bespilotne letelice u Izrael usred rata u Gazi.

Blinken razgovarao sa Kameronom i Berbok o napadu Irana na Izrael

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom i nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok o napadu Irana na Izrael.

Troje zvaničnika su se saglasili oko "važnosti najoštrije osude ovih napada i sprečavanja dalje eskalacije u regionu", saopšteno je iz Stejt departmenta.

Blinken je u razgovoru ponovo potvrdio "gvozdenu posvećenost sigurnosti Izraela", kao i da će SAD nastaviti da čine sve da "zaštite svoje ljude".

Ej-Bi-Si: Oštećeni izraelski transportni avion

 

Pet iranskih projektila pogodilo je, prošle noći, izraelsku vazduhoplovnu bazu Nevatim, javlja američka televizijska mreža Ej-Bi-Si.

U eksplozijama oštećen je transportni avion C-130 ”herkules”, kao i napuštena pista i nekoliko skladišta.

Iran je, ranije, saopštio da je ta baza, iz koje su poleteli avioni F-35 koji su 1. aprila bombardovali iranski konzulat u Damasku, bila glavni cilj napada.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading