GRETA TUNBERG
Foto: Alo/Tanjug

Iako je odbio deo zahteva, klimatski aktivisti zadovoljno trljaju ruke: Evropski sud za ljudska prava, međunarodni sud koji čine sudije iz 46 država članica Saveta Evrope, proglasio je zaštitu građana od klimatskih promena za ljudsko pravo.

Odluku je sud obrazložio pravom svakog čoveka na zaštitu od klimatskih nepogoda, koje je, prema presudi, zasnovano na ljudskom pravu na život, privatnost i porodicu. Presuda znači da će 46 vlada zemalja sa blizu 700 miliona stanovnika na Starom kontinentu morati da računaju sa tužbama građana zbog propusta ili nečinjenja u vezi sa globalnim zagrevanjem na zemlji.

Sud u Strazburu doneo je istorijsku odluku prihvatajući tužbu nekoliko žena protiv Švajcarske jer ih nije zaštitila od "klimatskih opasnosti". "Presuda je recept za uspešnu tužbu vlastite vlade zbog neuspeha u zaštiti od klimatskih promena", prokomentarisala je Rut Delber, pravni ekspert iz američke neprofitne organizacije Avaaz, prenosi Politiko.

Sud je presudio u korist švajcarskih tužilaca, ali je istovremeno odbio tužbu portugalskih aktivista koji su pokušali da tuže više od 30 zemalja odjednom zbog pasivnosti po pitanju klimatskih promena i još jednu tužbu iste prirode.
Pravni stručnjaci tvrde da su predmeti odbačeni zbog tehničkih grešaka.

Portugalskim aktivistima je rečeno da prvo pokušaju u Portugalu, a zatim da se vrate u Strazbur, navodi Politiko.

"Sud im je praktično rekao da dođu ponovo", rekao je Alberto Alemano, stručnjak za evropsko pravo. Velika stvar u vezi sa ovom presudom je da je borba protiv klimatskih promena u sudovima prešla sa nacionalnih sudova na transevropsku pravosudnu platformu. Sud za ljudska prava je međunarodni sud, sudska grana Saveta Evrope, koja obuhvata zemlje evropskog kontinenta.

Prethodni slični slučajevi bili su uspešni na nivou pojedinih država. Na primer, 2019. godine, holandski Vrhovni sud je odlučio da Holandija mora da smanji emisiju gasova staklene bašte za 25 odsto. Francuski sud je 2021. godine proglasio vladu odgovornom za štetu po životnu sredinu uzrokovanu neuspjehom vlade da ispuni ciljeve za smanjenje štetnih emisija. Iste godine, nemački ustavni sud proglasio je zakon o klimi delimično neustavnim jer postavlja preveliki teret budućim generacijama da smanje emisije.

Američki aktivisti su prošle godine dobili i važan slučaj kada su tužili državne agencije na lokalnom nivou da njihovo dalje korišćenje fosilnih goriva krši pravo na "čistu i zdravu životnu sredinu".

Pravni stručnjaci naglašavaju da je poslednja presuda suda u Strazburu važna jer definiše ko ima pravo da podnese tužbu u vezi sa klimom, koje argumente može da koristi i koga može tužiti. Očekuje se da će presuda biti veliki podstrek za nove tužbe ne samo u Evropi već i širom sveta. U presudi se navodi koje korake vlade moraju da preduzmu da bi ispoštovale nove obaveze nametnute odlukom o "ljudskom pravu na zaštitu od klimatskih promena". Među njima su i neke konkretne stvari kao što su rokovi za postizanje klimatske neutralnosti, smernice kako to postići i dokazi da država radi svoj posao.

Važno je napomenuti da je jedan od strateških ciljeva Evropske unije zelena tranzicija. Presuda je, naravno, u skladu sa osnovnim evropskim dokumentima i vrednostima, među kojima su pravo na čistu životnu sredinu i zaštita zdravlja i kvaliteta života građana.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading