NATO U PANICI OD KOPNENOG RATA Alijansa neće primiti Ukrajinu?
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

"Ono što Ukrajina želi je zvaničan poziv da se pridruži NATO-u, ali to se neće desiti u toku julskog samita“, navodi list.

Istovremeno, Alijansa traži neku vrstu srednje opcije, koji bi Kijevu bio znak da im je obezbeđena dugoročna podrška.

"Šta će to biti ostaje nejasno“, piše "Njujork tajms“, pozivajući se na izjave zapadnih diplomata.

Prema pisanju lista, učlanjenju Ukrajine protive se Nemačka i SAD i očekuje se da se Kijevu ponude instrukcije za kretanje ka ulasku u Alijansu.

"Situacija na terenu može da izgleda dosta gore nego danas i onda će pravo pitanje biti kako da se osigura da Rusija ne pobedi“, rekao je bivši ambasador SAD u NATO Ivo Dalder, kojeg citira „Njujork tajms“.

Dalder je naveo da bi to pitanje moglo da potpuno promeni prirodu debate, prenosi list.

Takođe, Sjedinjene Države se protive prebacivanju kontakt grupe za pomoć Ukrajini pod kontrolu NATO-a, navodi isti izvor.

Podsećamo, Ukrajina je predala zahtev za brzo učlanjenje u NATO u septembru 2022. godine, a na samitu u Vilnjusu prošle godine dobila je garancije da će se učlaniti u Alijansu kada se ispune uslovi za to.

Ranije je saopšteno da NATO razgovara o novim inicijativama za pružanje vojne pomoći Kijevu, posebno o mogućim promenama u radu Ukrajinske odbrambene kontakt grupe, koja uključuje oko 50 zemalja, uključujući i nečlanice Alijanse.

U martu je šef vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer rekao da je pitanje članstva Ukrajine u Alijansi rešeno, ali da se razgovara o tome „kada će se to dogoditi i šta je za to potrebno“.

Krajem septembra 2022. Vladimir Zelenski je najavio podnošenje zahteva za ubrzan ulazak Ukrajine u blok.

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je naglasio da je punopravno članstvo zemlje u Alijansi nemoguće tokom oružanog sukoba.

Pres-sekretar predsednika Dmitrij Peskov istakao je da Moskva pažljivo prati situaciju i podseća da je insistiranje Kijeva ka pridruživanju bloku bila jedan od razloga za početak Specijalne vojne operacije.

Politika

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading