tajni dokument
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Bivši generalni sekretar NATO-a Manfred Verner rekao je 1992. godine da je alijansa zainteresovana za izgradnju odnosa sa Rusijom, kao i za stabilnost u zemlji, jer bi to bilo u interesu i Evrope i ostatka sveta, saznaje se iz dokumenta iz Vašingtonskog arhiva za nacionalnu bezbednost, sa kojih je u četvrtak skinuta oznaka tajnosti povodom 75. godišnjice NATO-a.

- Sa Rusijom nas povezuje veoma snažan zajednički interes, tačnije nekoliko zajedničkih interesa. Verujem da imamo solidnu osnovu za izgradnju odnosa sa vašom zemljom. Trenutno paralelno vodimo i formalne i privatne pregovore. Kažem vam potpuno iskreno i želim još jednom da ponovim: da, želimo sve ovo da postignemo u našim odnosima - rekao je Verner na sastanku sa predsednikom Vrhovnog saveta Rusije Ruslanom Hasbulatovim u februaru 1992.

"Vaš uspeh u svim oblastima je naš uspeh"

Bivši generalni sekretar NATO-a je istakao da je alijansa zainteresovana za stabilnost u Rusiji jer je ona „veoma pozitivan“ faktor i za Evropu i za ostatak sveta. „Dakle, vaš uspeh u svim oblastima je naš uspeh“, istakao je tada Verner.

Političar je takođe izrazio nadu u izgradnju odnosa u Evropi u novom formatu, koji podrazumeva „manje naoružanja, manje vojnika i snažnu budućnost“. Verner je dodao da je, sa njegove tačke gledišta, takva formulacija pitanja u interesu same Rusije.

„Članovi naše alijanse su zainteresovani za postizanje ovog cilja“, rekao je bivši generalni sekretar Severnoatlantske alijanse.

Među dokumentima sa kojih je skinuta tajnost nalaze se transkripti razgovora generalnog sekretara NATO-a i rukovodstva ruskog parlamenta, američkog sekretara za odbranu sa delegacijom visokog ranga Dume, kao i izveštaji ruskog ministra odbrane sa zajedničkih rusko-američkih vežbi.

Ove publikacije pokrivaju kratku istoriju bezbednosne saradnje između NATO-a i Rusije 1990-ih, koja je rezultirala smanjenjem nuklearnog oružja i rizika od njegove upotrebe, a bavila su se i pitanjima očuvanja mira, izgledima za eventualnu integraciju Rusije u Evropu i partnerstvom sa NATO-om, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading