GENERAL IZDAJE NAREDBU ZA NAPAD? PVO se pojačava, pretnje osvetom sve jače
Foto: AP/Omar Sanadiki (STR)

Politiko prenosi da je iranski predsednik Ebrahim Raisi sinoć za državnu televiziju izjavio da ovaj napad "neće ostati bez odgovora".

Navodi se da se na televiziji i u postovima na društvenim mrežama oglasio i Ali Hamnei, vrhovni vođa Irana, koji je Izrael upozorio da će "biti kažnjen".

- Uz Božju pomoć mi ćemo naterati cioniste da zažale zbog zločina agresije koji su počinili nad iranskim konzulatom u Damasku - napisao je Hamnei u odvojenoj poruci na hebrejskom jeziku koji je objavljen na njegovom zvaničnom profilu na engleskom na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Politiko navodi da je izraelski napad, koji se dogodio u ponedeljak, stigao u vreme konstantnih razmena vatre između Hezbolaha, libanskog šiitskog ekstremističkog pokreta koji ima podršku Irana, s Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) duž severne granice Izraela sa Libanom.

Navodi se da je ovaj vazdušni udar izazvao velika negodovanja pošto je predstavljao značajnu eskalaciju u regionalnim operacijama Izraela i narušio međunarodne norme po kojima se ne napadaju ambasade stranih država.

Iz IDF je juče saopšteno da Izrael jača jedinice protivvazdušne odbrane i poziva još vojnih rezervista zbog pojačanih napetosti s Iranom.

Politiko navodi da je Hamnei u postovima na društvenim mrežama nastojao da pojača "međunarodno negodovanje" protiv Izraela uoči sutrašnjeg Dana Jerusalima (International Quds Day), koji se na globalnom nivou obeležava svakog poslednjeg petka islamskog svetog meseca Ramazana.

Navodi se da je Iran juče takođe saopštio da će sahrana dvojice generala i petoro zvaničnika, ubijenih u napadu IDF u Damasku, biti održana u okviru protesta povodom Dana Jerusalima koji će biti održani u Teheranu, prenosi Kurir.

Na tim protestima će govor da održi general-major Hosein Salami, komandant iranske Revolucionarne garde.

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading