Olaf Šolc
Foto: AP/Ebrahim Noroozi

- Što se tiče napada (na trafostanicu), na njega gledam na isti način kao i državna vlada – to je bio teroristički napad - rekao je Šolc u intervjuu za Markische Allgemeine Zeitung.

Kancelar se zalagao za proširenje operacija u fabrici Tesla u Nemačkoj i rekao da policija i bezbednosni organi moraju da učine sve što je potrebno da identifikuju i kazne odgovorne za podmetanje požara.

5. marta fabrika Tesla, grad Erkner i dve oblasti Berlina ostali su bez struje zbog paljenja trafostanice. Osoblje fabrike je evakuisano. Tagesspiegel je kasnije naveo da je nemačka levičarska ekstremistička grupa Vulkan preuzela odgovornost za paljenje trafostanice.

Požar je izazvao nestanak struje i veliki poremećaj u frabrici Tesla automobila. Portparol kompanije Andre Tirig rekao je da će zastoj koštati više od 500 miliona evra. Snabdevanje elektrane je kasnije obnovljeno, a kompanija je saopštila i da se nastavljaju sanacijski radovi na mestu požara.

Napad su već osudili nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, koja je incident nazvala "ozbiljnim zločinom za koji nema opravdanja", kao i ministar ekonomije Robert Habek , koji je zahtevao brzu istragu incidenta.

Teslina novoizgrađena fabrika u blizini Berlina više puta je bila na udaru aktivista za zaštitu životne sredine zbog planova proširenja koji podrazumevaju seču više od 100 hektara šume.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading