LUKAŠENKO KONTRIRA PUTINU Ima drugačiju verziju o masakru u Moskvi!
Foto: AP Ramil Sitdikov

Sada je glavni saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina protivrečio njegovim tvrdnjama.

Komentari Lukašenka, koje je prenela beloruska novinska agencija Belta, podrivaju narativu Moskve da je Ukrajina bila umešana u napad i da su teroristi pokušali da pobegnu u tu zemlju.

Islamska država je nekoliko puta rekla da je odgovorna za masakr u petak u Moskvi i mediji povezani sa grupom objavili su grafičke snimke napadača u koncertnoj dvorani.

Dok je ruski predsednik Vladimir Putin priznao da su radikalni islamisti sproveli napad, on je sugerisao da je Ukrajina imala ulogu u tome.

- Pronađena su i privedena sva četiri direktna izvršioca terorističkog napada, svi koji su pucali i ubijali ljude. Oni su pokušali da se sakriju i krenuli prema Ukrajini, gde im je, prema preliminarnim podacima, pripremljen siguran prolaz na ukrajinskoj strani za prelazak državne granice. Privedeno je ukupno 11 osoba - rekao je Putin.

Sada je Lukašenko, blizak saveznik Putina, bacio sumnju na ruske tvrdnje da je Kijev bio umešan u brutalni napad. Suprotno tvrdnjama Kremlja, on je rekao da su napadači inicijalno nameravali da uđu u Belorusiju a ne Ukrajinu.

- Nisu mogli da uđu u Belorusiju. Njihovi rukovodioci (za neke od njih imamo sumnje, nazvaću Putina i podeliti svoje sumnje)… znali su da bi bila veoma loša ideja da pokušaju da uđu u Belorusiju, jer je Belorusija odmah pojačala mere bezbednosti – rekao je Lukašenko novinarima u utorak, preneo je “Jahu njuz”.

On je dodao da ga je Rusija obavestila o napadu nekoliko minuta nakon što je počeo i da je, kao odgovor, pojačao bezbednost zemlje. Prema “Jahu njuzu”, to je uključilo postavljanje kontrolnih punktova na putevima između Rusije i Belorusije i razmeštanje nekoliko vojnih jedinica.

- Aktivirali smo naše jedinice u odnosu na borbenu situaciju. Zato nije bilo šanse da uđu u Belorusiju. Shvatili su to i okrenuli se i otišli ka delu ukrajinsko-ruske granice – rekao je Lukašenko, kako je preneo Babel.ua.

Beloruski predsednik je takođe rekao da su ruske i beloruske specijalne službe imale međusobno dobru interakciju.

Lukašenko je istakao da su se on i Putin, nakon što su primili obaveštajne podatke od ruskih zvaničnika – uključujući Aleksandra Bortnikova, direktora ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) – da se automobil sa napadačima kreće u smeru Brjanska, složili da će Belorusija “zatvoriti svoju sekciju puta koju bi kriminalci mogli da iskoriste da pobegnu”, a da će Rusija uraditi isto sa svojim delom istog puta, navodi “Jahju njuz”.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading