Podignut nivo bezbednosti
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vlasti ističu da je ista avganistanska grupacija iz Horasana, za koju se sumnja da je izvršila napad u Rusiji, pokušavala više puta tokom poslednjih meseci da napadne i Francusku. Predsednik Makron je zbog svega predsedavao u nedelju uveče bezbednosnim savetom u Jelisejskoj palati na kome je odlučeno da se na osnovu "kredibilnih i čvrstih elemenata", sistem zaštite u zemlji podigne na najviši nivo.

To između ostalog podrazumeva pojačane patrole i pretrese na ulazu u dvorane za spektakle ili u bogomolje pred katolički Uskrs. Juče su ispred škola bile primetne policijske i vojne patrole. Obrazovnim ustanovama ponovo su počele da stižu pretnje preko elektronske pošte. Zaprećeno je da će "120 škola biti dignuto u vazduh". U ponedeljak je u Parizu održan još jedan bezbednosni sastanak na kome su se utvrđivali detalji predstojećeg delovanja protiv opasnosti od radikalnog islamskog terorizma.

Navodi se da je ubica nemačkog turiste krajem prošle godine u blizini Ajfelove kule bio upravo pripadnik Islamske države iz Horasana. Osim ove grupacije, koja se smatra najvećom pretnjom, postoji još ćelija koje bi mogle potencijalno da budu opasne po bezbednost. Francuske vlasti ističu da uspevaju da osjuete gotovo svakog meseca u proseku po jedan napad.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Daramen je, izjavivši saučešće ruskom narodu zbog stravičnog napada u Podmoskovlju, istakao da je svaka zemlja, u svakom trenutku, potencijalna meta od zajedničkog neprijatelja koji predstavlja Islamska država. Ističe da je Francuska naročito na meti zbog univerzalnih sekularnih vrednosti koje zastupa.

Generalna direktorka unutrašnje bezbednosne službe Selin Berton je nedavno pred komisijom Senata istakla da pretnja u poslednje vreme ponovo raste, a da su napadači sve mlađi. Neki od njih su u pravom smislu reči deca. Prethodnih dana osujećen je 14-godišnji dečak koji je nameravao da izazove pokolj u tržnom centru na severu Francuske.

Oprez i strahovanja su naročito veliki, imajući u vidu da bi za četiri meseca u Parizu trebalo da budu otvorene Olimpijske igre, i to na širokom prostoru, duž Sene, kojom bi trebalo da plovi čak stotinak brodova. Broj gledalaca je iz bezbednosnih razloga najpre sa 600.000 smanjen na 326.000 a sada se razmišlja da se spusti na 200.000, možda i manje. Ima, čak, planova da se, u slučaju urgentnog stanja, Igre otvore samo na Trgu Trokadero, isključivo u prisustvu zvaničnika, bez publike. Ministar Darmanen naglašava da francuska ima stredstava i načina da se bori protiv radikalnih islamista, prenele su Novosti.

- Policajci, žandarmi, prefekti, obaveštajne ćelije biće spremni za OI, kao što su bili spremni za Svetsko prvenstvo u ragbiju ili za dolazak pape u Marselj, kao što su spremni svakog dana. Francuska ima sreću da ima izuzetne snage reda – zaključio je Darmanen.

Francuski predsednik Emanuel Makron je, uz izjave saučešća ruskom narodu, juče predložio Rusiji ojačanu saradnju u borbi protiv radikalnog islamističkog terorizma. Takođe je ocenio "ciničnim i kontraproduktivnim" pokušaje da se za terorističke napade u Moskvi odgovornost svali na Ukrajinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading