Saslušanje teroriste iz Moskve
Foto: Printscreen/Printscreen

Izvestija, pozivajući se na izvor iz istrage, navodi da je honorar od 500.000 rubalja, koji je jedan od terorista pomenuo tokom ispitivanja, zapravo novac koji je obećan celoj grupi, a ne pojedincu.

Teroristička grupa formirana pre nekoliko nedelja

- Grupa se ne može nazvati organizovanom terorističkom ćelijom u klasičnom smislu jer nije postojala u okviru neke strukture. Formirana je bukvalno nekoliko nedelja pre terorističkog napada - objasnio je izvor.

Za napad su prema njegovim rečima odabrani ljudi za koje se ranije nije znalo da su privrženi radikalnom islamu tako da je specijalnim službama bilo teško da spreče teroristički napad u fazi pripreme.

Teroristi pred sudom u Moskvi

AP Alexander Zemlianichenko

 

 

- Istraga pokazuju da su se osumnjičeni sastali pre oko tri-četiri nedelje. Nema dokaza o njihovoj povezanosti sa radikalnim islamističkim grupama na društvenim mrežama - dodaje izvor.

Izvestija navodi da su napadači verovatno slučajno odabrani i da su bili opsednuti nedostatkom novca i radikalizovani od strane nalogodavca.

Stigao iz Turske, proučavao Krokus

Neposredne pripreme počele su nekoliko nedelja pre napada.

Šamsudin Fariduni, jedan od osumnjičenih, stigao je 4. marta iz Turske u Rusiju, a već 7. marta je viđen u Krokusu. Tog dana je u dvorani bio koncert italijanskog tenora Alesandra Safine i terorista je očigledno proučavao raspored u zgradi i lokaciju bezbednosnih punktova.

Teroristi pred sudom u Moskvi

AP Alexander Zemlianichenko

 

 

Do tada su verovatno bili regrutovani i ostali napadači.

Fajzov radio kao frizer

Najmlađi od njih, Muhamedsobir Fajzov, koji ima 19 godina, živeo je godinama u Ivanovu i radio kao stilista u kozmetičkim salonima. Mediji navode da je išao u teretanu i trenirao kik boks. Iznenada je dao otkaz u frizerskom salonu krajem januara i izgubio mu se svaki trag. Ispostavilo se da je već od februara živeo u hostelu u Moskvi sa Faridunijem dok ih je treći član grupe Dalerjon Mirzoev posećivao. Za sada nema detaljnijih informacija o četvrtom osumnjičenom Račabalizodi Murodaliju.

Teroristi pred sudom u Moskvi

AP Alexander Zemlianichenko

 

 

Vrbovani na Telegramu

Vrbovanje je prema svedočenjima osumnjičenih izvršeno na kanalu vehabijskih propovednika na Telegramu.

- Slušao sam lekciju propovodnika na Telegramuu. Onda mi je pisao njegov pomoćnik, ponudio mi je novac, 500.000 rubalja - rekao je Šamsudin Fariduni tokom ispitivanja i dodao da mu je 250.000 prebačeno kao avans.

Teroristi pred sudom u Moskvi

AP Alexander Zemlianichenko

 

 

Teroristi su upali u Krokus u petak malo pre početka koncerta.

Krokus zapalili benzinom

Poznato je da su se prvi pucnji začuli oko 20 sati nakon što je beli automobil "reno" uleteo na parking tržnog centra. Najmanje dvojica su imala rančeve u kojima je bio benzin kojim su kasnije zapalili koncertnu dvoranu.

- Svratili su na benzinsku pumpu pre napada i sipali benzin u plastične flaše. Benzin su iskoristili da zapale salu - rekao je dobro obavešteni izvor za Izvestiju.

Već na ulazu su otvorili vatru na posetioce. U 20.03 su ušli u salu za koncert. Jedni su pucali na ljude, a drugi su na nekoliko mesta odjednom polivali stolice benzinom.

Ostali su u holu narednih desetak minuta nakon čega su napustili zgradu i odvezli se istim automobilom. Vozilo je zaustavljeno nekih 400 kilometara dalje u regionu Brjanska. Dvojica osumnjičenih su odmah privedeni dok su ostali pobegli u šumski pojas.

Za njihovo hvatanje organizovana je specijalna operacija u kojoj je učestvovalo do 300 vojnih lica i policajaca. Jedan od terorista skinut je sa drveta gde se nadao da će se sakriti dok su drugog psi tragači otkrili u žbunju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading