Moskva
Foto: Tanjug/TANJUG/ VASILI PETROVIĆ

"Od novembra postoje "prilično konkretni" obaveštajni podaci da je ISIS-K želeo da izvrši napade u Rusiji, kažu mi izvori. Američki obaveštajci su upozorili Rusiju na to. Nije jasno da li je to dovelo do upozorenja ambasade od 7. marta", napisano je na društvenoj mreži X.

Govoreći o upozorenju od 7. marta, on misli na upozorenje američke ambasade u Moskvi od tog dana, u kojem je navedena opasnost od napada.

Isis-K se navodno odnosi na Islamsku državu u provinciji Horasan, aktivnu u južnoj centralnoj Aziji. Kako su mediji preneli, Islamska država je preuzela odgovornost za napad u Moskvi. Prema poslednjim informacijama u napadu je poginulo 40 osoba a najmanje 145 je ranjeno. 

Horasan je reč koja na pahlavijskom znači "zemlja izlaska sunca" i nekada Veliki Horasan, teritorija antičke Persije, obuhvatao je teritorije na kojima su danas delovi Irana, Avganistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Među povređenima u moskovskom napadu su i deca. Uz 40 ubijenih, potvrđeno je da su 60 odraslih osoba i jedno dete teško povređeni

(MONDO)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading