HAOS U AMERICI! Ugrožen zdravstveni sistem zbog hakerskog napada, medicinari ostali bez plata
Shutterstock

Ugroženi su sistemi za plaćanje i za verifikovanje da li pacijenti imaju pravo na određene zdravstvene ili farmaceutske usluge, kao i obrade zahteva između pacijenata, osiguravajućih kuća, apoteka i bolnica. Usporeni su izdavanje recepata i otpuštanje pacijenata iz zdravstvenih ustanova, a odgođene su isplate primanja medicinarima.

Američko udruženje bolnica nazvalo je incident, koji je počeo 21. februara, “najznačajnijim sajber napadom na američki zdravstveni sistem”.

“Change Healthcare” u SAD obrađuje podatke za oko 900.000 doktora, 33.000 apoteka, 5.500 bolnica i 600 laboratorija.

Dok pokušavaju da se utvrde razmere štete i pokreću istrage i podižu tužbe, kompanija je saopštila da je počela da vraća u funkciju sisteme za apoteke i plaćanja.

Eksperti za bezbednost smatraju da će biti potrebni meseci pre potpunog oporavka.

Sekretarijat za zdravstvo SAD je otvorio istragu o tome da li su hakovanjem ugroženi poverljivi zdravstveni podaci Amerikanaca i da li je kompanija postupala u skladu sa zakonima o zaštiti privatnosti pacijenata.

Iz kompanije “UnitedHealth Group”, koja je vlasnica kompanije “Change Healthcare”, najavili su da će sarađivati sa istragom, ali i da zajedno sa policijskim i istražnim agencijama još pokušavaju da utvrde puni obim napada.

"Naš neposredni fokus je da obnovimo naše sisteme, zaštitimo podatke i podržimo one čiji podaci su možda bili pogođeni”, saopšteno je iz kompanije.

Podignuto je i najmanje šest grupnih tužbi, koje navode da je “Change Healthcare” propustio da zaštiti milione ličnih podataka, uključujući imena, matične brojeve, finansije i zdravstvena stanja ljudi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading