Razgovarali Blinken i Kamerun
Foto: AP/Tanjug/Ap

- Ta poseta će podrazumevati razgovar o konstruisanju trajnog regionalnog mira - rekao je on na konferenciji za novinare tokom posete Manili.

Blinken će ove nedelje posetiti Saudijsku Arabiju i Egipat i sastati se sa najvišim zvaničnicima obe zemlje, saopštio je Stejt department.

Pružanje veće humanitarne pomoći u Gazi, kao i planovi o posleratnom periodu u palestinskoj enklavi biće među temama o kojima će Blinken razgovarati sa saudijskim i egipatskim zvaničnicima, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Filipina, Enrike Manalo, na zajedničkoj pres konferenciji s Blinkenom izjavio je da trenutni izazov njegove zemlje kako da održi i dodatno poboljša odnose Manile i Vašingtona.

Takođe je zahvalio Vašingtonu na podršci Filipinima u vezi sa nedavnim incidentima u Južnom kineskom moru.

Poslednjih meseci, Kina i Filipini razmenili su oštre kritike i protestne note zbog postupaka u Južnom kineskom moru, što je strateški plovni put, kroz koji prolazi globalna trgovina vredna trilione dolara svake godine.

Manalo je istakao da je njegova zemlja posvećena rešavanju sporova u skladu sa redom zasnovanim na pravilima.

- Delimo zabrinutost u vezi sa postupcima Kine, koji ugrožavaju našu zajedničku viziju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika. Vodni putevi su kritični za interese u regionu, SAD i svet - ocenio je Blinken.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading