KUKU, CRNI PLENKOVIĆU! Otkriveno na hiljade Vijetnamaca u HDZ-u, Hrvatsku trese neviđeni skandal
Foto: EPA

Na primer, Le Ien Mi, Ho Lan Phuong Van i Phi Tai Trinh su neki od profila koji su reagovali na najavu HDZ-a.

Hrvatski mediji pitali su stručnjake za digitalno oglašavanje da objasne da li je HDZ-ov skup zaista toliko popularan među Vijetnamcima ili je to veštački prikupljena reakcija na Facebooku.

- Verovatno se neko u HDZ-u malo zaigrao. Neko nestručan uzeo je stvari u svoje ruke i otišao da kupuje lajkove, verovatno na mračnom vebu. Dakle, na mračnom vebu postoje sajtovi koji nude usluge kupovine botova i kupac može da bira koliko želi i na kojoj društvenoj mreži. U proseku, oko 1.000 lajkova košta oko 50 dolara. Jeftinije je od reklamiranja. Mislim da je HDZ napravio veliku grešku ovim potezom, jer ako se lajk ne prevede u glasanje na izborima, onda to ništa ne znači. Bilo bi bolje da su nekome platili 50 do 100 evra da im lajkuje po "partijskoj dužnosti - objašnjava lokalni stručnjak za politički marketing, koji kaže i da su takve prakse plivanje u mutnoj vodi, ali nisu nelegalne jer trenutno ne postoji zakon koji bi ih kaznio.

Stručnjak za digitalni marketing Marin Zlatarić kaže da se profili najčešće kupuju iz Bangladeša i Indije, a HDZ se možda sada odlučio za one iz Vijetnama jer su još jeftiniji.

- To je verovatno najjeftinija opcija. 0,001 dolara po lajku - kaže Zlatarić.

Da biste kupili „lajkove“ ne morate čak ni da idete na mračnu mrežu; do mnogih servisa za kupovinu Facebook „lajkova“ se može doći jednostavno korišćenjem pretraživača. Lajkovi se najčešće kupuju u paketu, a cena zavisi od količine željenih reakcija, geografskog područja, koliko „prirodno“ izgleda profil, da li je u pitanju automatizovani bot ili prava osoba koja ručno reaguje na objave... Neki servisi čak nude garanciju da lajkovi neće „otpasti“, odnosno da objava vremenom neće izgubiti lajkove.

- Što se tiče ove situacije sa vijetnamskim profilima na HDZ-ovom Fejsbuku, to je uradio neko neiskusan u upravljanju društvenim mrežama (verovatno njihov rođak vodi PR i društvene mreže). Oni imaju budžet i mogu lažno povećati svoj doseg na Fejsbuku. Moguće je da su se na takav potez odlučili zato što im je nalog "zabranjen u senci", što znači da je Fejsbuk procenio da je prekršio njihova pravila i automatski ograničio vidljivost sadržaja. To se često dešava sa poslovnim računima političkih partija. Ako su zaista bili iz senke, onda su možda hteli da poprave tu situaciju kupovinom lajkova i stvaranjem bar privida podrške - kaže Zlatarić i dodaje da bi im to moglo da se obori, piše Jutarnji list.

- Upotreba nedozvoljenih tehnika može dovesti do zabrane u senci, sistematskog uništavanja reputacije brenda (u ovom slučaju partijske) ili na kraju do zabrane samog poslovnog naloga korisnika, ako se automatizovani servisi koriste za neke druge radnje, kao i do zabrane rada. kao što je automatizovani kontakt sa korisnicima koji šalju neželjenu poštu. Automatski doseg je kada botovi sa vašeg profila automatski lajkuju, prate i komentarišu druge profile, što se smatra neželjenom poštom. U ovom slučaju, ne znam da li to rade ili ne, ali ako ih dovoljno ljudi prijavi za takve radnje, onda od ove početne zabrane u senci mogu da pređu na potpunu zabranu, odnosno suspenziju poslovnog računa - kaže Zlatarić.

IT stručnjak Lucijan Carić ističe da postoji mogućnost da je neko "namestio" HDZ.

- Moguće je kupiti lajkove za druge i možda se to ovde dogodilo. Moguće je da ih je u ovoj izbornoj kampanji neko dobro nagurao. Ali sumnjam da je to zaista tako. Meni ovo više liči na neprofesionalan potez početnika koji vodi HDZ nalog na društvenim mrežama. Kupovina lajkova nije ništa neobično, to je praksa koju mnogi koriste. Ali je glupo kada se to radi na tako očigledan način. Ovo se može učiniti mnogo inteligentnije i koherentnije. Nije prvi, a ni poslednji put da vidimo kupovinu lajkova u predizbornoj kampanji - predviđa Carić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading