Gaza
Foto: AP/Markus Schreiber (STF)

 "Radim svom snagom, jer ovo je za mene finale. Po zakonu, ovi izbori će mi biti poslednji."

Ta rečenica turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana izazvala je buru na Zapadu. Agencije su prenele: "Erdogan razmišlja o odlasku". Ili: "Erdogan najavljuje povlačenje". U Turskoj je to, međutim, dočekano s podsmehom. "Opet odustaje", napisali su mnogi na društvenim mrežama podsećajući tako na to koliko je puta Erdogan do sada već najavljivao svoj odlazak: dva, tri ili više…

Prema rečima dr Hakija Taša, politolikologa sa Nemačkog instituta za globalne studije (GIGA), ljudi su s pravom skeptični, jer su već više puta čuli slične Erdoganove najave.

"Govorio je o svojim zadnjim izborima 2009. godine. Onda je 2012. rekao da će se zadnji put kandidovati za čelo stranke. A 2023. je obećao da će zadnji put tražiti podršku birača i onda predati štafetu mlađoj generaciji", podseća Taš. A sada opet iste izjave da će mu predstojeći lokalni izbori biti zadnji.

Pri tom je Erdogan nakon svakih izbora nastavljao da sprovodio svoj program i ujedno proširivao svoja ovlašćenja. Danas je moćniji nego ikad. On je prvi šef države koji je ujedno i na čelu vlade. Uz to je i predsednik svoje stranke.

Zbog toga Taš smatra da je Erdoganova izjava više taktički potez. On koristi emocije sopstvenih birača i još jednom od njih traži poverenje kako bi ih mobilisao, kaže stručnjak nemačkog instituta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading