Vladimir Putin
Foto: AP/Artyom Geodakyan (POOL)

Za svaku rublju uloženu u odbrambenu industriju zemlja treba da dobije maksimalan prinos, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu sa generalnim direktorom medijske kuće "Rasija sevodnja", govoreći o trci u naoružanju na koju Zapad primorava Rusiju.

Prošle godine su izdvajanja za odbranu iznosila četiri odsto, a ove godine – 6,8 odsto, dakle, porasla su za 2,8 procenata, precizirao je Putin, pozivajući se na podatke Stokholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja.

Potrošnja na odbranu ubrzava privredu, čini je energičnijom, naglasio je predsednik Rusije.

"Zapad dosta novca troši na održavanje, ne mislim samo na plate, već i na održavanje baza širom sveta. To ne može da se izračuna. Međutim, i u proizvodnju oružja naoružanja troše novac koji je teško izračunati", rekao je Putin.

Ruski proizvođači oružja poništili su sve što je američka strana u toj sferi uradila, rekao je Putin, poredeći američki poznati protivraketni odbrambeni sistem sa jednim od glavnih ruskih komponenti savladavanja protivraketne odbrane – interkontinentalnom raketom "avangard".

Da li je Rusija spremna za nuklearni rat?

Rusija je sa vojno-tehničke tačke gledišta spremna na nuklearni sukob, u stalnoj je borbenoj gotovosti, ukazao je ruski predsednik.

"Ruska nuklearna trijada je modernija od bilo koje druge trijade. A, takve trijade imamo samo mi i Amerikanci. Mi smo u toj sferi znatno više uznapredovali. Naša nuklearna trijada je savremenija", naglasio je Putin.

Te činjenice su svesni svi, ali nema potrebe da se Rusija i Amerika takmiče po broju raketa nosača i bojevih glava, ukazao je predsednik Putin i dodao da Moskva zna da Vašington ima plan da modernizuje svoje nuklearno oružje, pa i sama radi na tome.

"To ne znači da su, po mom mišljenju, spremni da sutra započnu nuklearni rat. Ali, šta da se rade ako već žele? Mi smo spremni", poručio je predsednik Putin.

SAD ne poštuju sporazum o zabrani testiranja nuklearnog oružja, podsetio je Putin, i dodao da se Rusija i dalje pridržava potpisanih sporazuma.

Rusija bi upotrebila svoj nuklearni arsenal samo ako se dovede u pitanje postojanje ruske države, ugrožavanje njenog suvereniteta i nezavisnosti, pojasnio je ruski predsednik.

Rusija nikada nije odbijala pregovore

Na pitanje kada će se zaista desiti pregovori, s obzirom da Amerika istovremeno govori o pregovorima i o potrebi da se Rusiji nanese strateški poraz, Putin je odgovorio da Moskva nikad nije odbila pregovore.

"Moskva je spremna za pregovore o Ukrajini pod uslovom da se oni zasnivaju na realnom stanju stvari, a ne na nečijim željama. Mora se govoriti o garancijama bezbednosti za Rusiju", istakao je Putin.

Podsetio je i na pregovore u Istanbulu 2022. godine, te je rekao da su Rusija i Ukrajina došle do nacrta sporazuma, međutim, ukrajinska strana je rešila da ipak ništa ne potpisuje.

"Predstavnik pregovaračke grupe na ukrajinskoj strani gospodin David Arahamija je sam, javno na sastanku sa novinarima, priznao da je bivši britanski premijer Boris Džonson odgovorio ukrajinsku stranu od potpisivanja sporazuma. Tada se pojavila nova ideja – pobediti Rusiju na bojnom polju", naveo je ruski predsednik.

Rusija je spremna na pregovore, ali samo na one koji se ne zasnivaju na nekim "željama nastalim nakon upotrebe psihoaktivnih supstanci", već na realnoj situaciji na frontu, ukazao je Putin.

Širenje NATO-a na istok

Više puta je obećano da se NATO neće širiti na istok, međutim, vidimo ih na našim granicama. Obećali su i da će unutrašnji sukob u Ukrajini biti rešen mirnim putem, istakao je Putin.

Nemačka i Francuska su priznali da im nikada nije bila namera da ispune mirovne sporazume, već su samo napravili pauzu da naoružaju nacistički režim u Ukrajini, podsetio je ruski predsednik.

"Mnogo toga nam je obećano, a samo obećanja nisu dovoljna. Bilo bi glupo sa naše strane da sada pregovaramo samo zato što im ponestaje municije", rekao je Putin.

S druge strane, Rusija je spremna za ozbiljan razgovor i želi da sve sukobe, a posebno ovaj, reši mirnim putem, dodao je predsednik i pojasnio da bi to trebalo da bude ozbiljan razgovor koji obezbeđuje sigurnost i za protivničku stranu.

"Nikome ne verujem", poručio je predsednik Rusije, odgovarajući na pitanje kako Moskva da se uopšte nada da će Zapad konačno sklopiti pošten dogovor koji će zaista ispuniti.

Rusiji su potrebne precizno definisane garancije koje bi je zadovoljile i u koje bi mogla da veruje, rekao je Putin.

Rusija neće raditi ništa što nije u njenom interesu, naglasio je ruski predsednik, pa je pojasnio: "Više volim da se vodim činjenicama nego dobrim željama i pričama kako se svakome može verovati. Jer kada donosite odluku na ovom nivou, odgovornost za posledice donete odluke je veoma visoka."

Bal vampira se završava

Zapadne elite koje su navikle da pune svoje stomake ljudskim mesom, a džepove – novcem, žele da zamrznu nepravedno stanje u međunarodnim odnosima, ali moraju da shvate da se bal vampira završava, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je podsetio da je takozvana "zlatna milijarda" vekovima praktično bila parazit na račun drugih, eksploatišući zemlje i narode Afrike, Azije i Latinske Amerike, a to im niko nije zaboravio.

"Pojedine zemlje našu borbu za nezavisnost i istinski suverenitet povezuju sa svojim težnjama da zaštite sopstveni suverenitet", dodao je predsednik.

Odgovarajući na pitanje da li je svestan da igra ključnu ulogu ne samo u Rusiji već i u svetu, s obzirom da milioni ljudi s njim polažu nadu u međunarodnu pravdu i zaštitu dostojanstva čovečanstva, Putin je istakao da radi u interesu Rusije i naroda, te da se ne oseća kao "gospodar ljudskih života". 

"Verujte mi, ni najmanje. Ja samo ispunjavam svoju dužnost prema Rusiji koju naš narod smatra svojom domovinom", zaključio je Putin.

Rusija je peta ekonomija sveta

Rusija je po paritetu kupovne moći prestigla Nemačku, zauzevši njeno mesto – peto, među najvećim ekonomijama sveta, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ekonomija Rusije napreduje, a to ne tvrdi sama Moskva, već međunarodne ekonomske i finansijske organizacije, ukazao je predsednik Rusije, odgovarajući na pitanje odakle Rusiji sredstva da u uslovima Specijalne vojne operacije i pod sankcijama pred sobom stavlja zadatak smanjenja siromaštva u zemlji naročito za višečlane porodice.

"Nemačka ekonomija se smanjila na nula poena, mislim tri desetine procenta u protekloj godini. A, mi smo porasli za 3,6 posto. Japan je porastao za mali procenat. Ali, ako se sve bude razvijalo istim tempom kao danas, onda imamo sve šanse da zauzmemo mesto Japana i postanemo četvrta ekonomija sveta", ocenio je predsednik Putin.

Što je moćnije oružje, to je manje gubitaka

Rusija mora da poveća količinu i moć oružja, kao i efikasnost postojećih sistema, rekao je predsednik Putin.

"Što je moćnije i veće oružje, to je manje gubitaka", objasnio je predsednik.

"Svaki ljudski život je neprocenjiv. A, gubitak voljene osobe za bilo koju porodicu je ogromna tuga", rekao je predsednik. Međutim, nastavio je, mi smo odlučili da pomognemo našim ljudima, Rusima.

"Ako ih danas izneverimo, sutra se naši gubici mogu višestruko povećati. A, naša deca neće imati budućnost jer ćemo se osećati nesigurno, bićemo trećerazredna zemlja. Niko nas neće uzeti u obzir ako ne možemo da se zaštitimo. A, posledice bi mogle da budu katastrofalne po rusku državu", objasnio je predsednik.

Ukrajinska vojska napada na civilne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije jer nije ostvarila nijedan od svojih ciljeva u zoni sukoba, kazao je Putin i naglasio da je inicijativa u potpunosti prešla u ruke ruskih snaga.

Makronova inicijativa mogla bi da dovede do ozbiljnih geopolitičkih posledica

Vojnici zapadnih država se odavno nalaze u Ukrajini, izjavio je Putin, komentarišući navode francuskog predsednika o potrebi da se Kijevu pošalju zapadne trupe.

"Zapadne trupe su se nalazile u Ukrajini i pre državnog udara, a posle državnog udara njihov broj se višestruko povećao", naveo je predsednik Rusije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading