Gaza
Foto: AP/Markus Schreiber (STF)

Erdogan je kritikovao zapadne zemlje zbog podrške Izraelu, rekavši da su dale izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu priliku da izvrši ''divlje napade'' na Pojas Gaze usled njihovog ''neodlučnog stava'', prenosi Rojters.

- Šta god da uradi izraelsko rukovodstvo, ono ne može da sakrije realnost da je to ubilačka, okrutna, zločinačka, lažljiva i fašistička vlada - rekao je Erdogan.

On je istakao da su pozivi zapadnih zemalja na smirenost bili besmisleni, dok se podrška Izraelu nastavlja.

- Svi dobro znamo da dokle god traju napadi na Gazu i opsada, količina pomoći nije dovoljna. Najhitnije je da se poveća broj kamiona koji prolaze kroz prelaz Rafa. Naravno, potrebno je da se Izraelu nametne pritisak u tom smislu - naveo je turski predsednik.

Prošle sedmice, turski Crveni polumesec poslao je najveću pošiljku pomoći do sada u Gazu, otpremivši brod koji je prevozio oko 3.000 tona hrane, lekova i humanitarne opreme.

Turska, koja je oštro kritikovala Izrael zbog njegove vojne ofanzive u Gazi i podržala korake da se izraelskom rukovodstvu sudi za genocid, više puta je pozivala na prekid vatre, i poslala više od 40.000 tona humanitarne pomoći preko Egipta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading