Izbori
Foto: AP/Sergei Ilyin (POOL)

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je evropske kolege u Jelisejsku palatu na radni sastanak na kojem će se razgovarati o, kako su njegovi savetnici rekli, "eskalaciji ruske agresije u prethodnih nekoliko nedelja". "Želimo Putinu da pošaljemo vrlo jasnu poruku, da neće pobediti u Ukrajini.

Naš cilj je da srušimo ideju, u koju on želi da poverujemo, a to je da može nekako da dobije rat", rekao je novinarima savetnik francuskog predsednika. Rojters navodi da je posle inicijalnih uspeha u odbijanju napada ruske vojske, Ukrajina napravila korake unazad na istočnom frontu, dok su se generali ukrajinske vojske su se žalili na nedostatak oružja i vojnika.

Nemački kancelar Olaf Šolc, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron, španski premijer Pedro Sančes, holandski premijer Mark Rute, kao i lideri skandinavskih i baltičkih država, prisustvovaće konferenciji.

Sjedinjene države predstavljaće pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džim O'Brajen, a Kanadu ministar odbrane Bil Bler.

Francuski zvaničnici kažu da je bezbednosna konferencija u Minhenu ranije ovog meseca, koja se poklopila sa smrću ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, protekla u "sumornom" tonu kada je reč o Ukrajini, ali da je Makron odlučan da promeni to.

"Niti smo sumorni, niti smo propali. Želimo da Rusija shvati to. Moskva će morati da računa na to da ćemo svi zajedno raditi da okončamo rat i vratiti prava Ukrajini", rekao je savetnik.

Savetnik, međutim, nije rekao je da će radni sastanak biti prilika da se objave nove isporuke oružja Ukrajini, već razmena mišljenja o tome kako da se bude efikasniji na terenu, kao i kako povećati koordinaciju između saveznika i Ukrajine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading