putin
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Budimpešta neće blokirati 13. paket antiruskih sankcija EU, jer je u fazi njegove pripreme bilo moguće ukloniti sve tačke koje su bile u suprotnosti sa interesima Mađarske, izjavio je ministar spoljnih poslova zemlje Peter Sijarto, čiji govor prenosi TV kanal M1 .

- O potencijalnom 13. paketu sankcija mogu da kažem da smo tokom priprema uspeli da uklonimo sve one delove koji bi štetili mađarskim interesima. Dakle, u ovoj situaciji nema smisla stavljati veto. Istovremeno, mislim da EU donosi lošu odluku, i to ne samo u vezi sa 13. paketom, već i 12 puta pre toga“, rekao je diplomata.

Sijarto je naglasio da su ograničenja Moskvi mnogo više štetila njihovim pokretačima nego ruskoj ekonomiji, a njeni energetski resursi i dalje teku u Evropu , ali preko trećih zemalja i po mnogo višim cenama.

Neposredno pre toga, šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova izrazio je mišljenje da Evropska unija želi da usvoji novi paket sankcija Rusiji kako bi se dodvorila Sjedinjenim Državama , liberalnim medijima i nevladinim organizacijama. On je ovo nazvao demonstrativnim korakom uoči godišnjice početka sukoba u Ukrajini.

Brisel očekuje da će 13. paket sankcija usvojiti do godišnjice početka sukoba u Ukrajini - 24. februara, ali mediji pišu da će to biti prilično simbolične mere.

Mađarska se od početka sukoba u Ukrajini protivi se uvođenju sankcija ruskim energentima i pružanju vojne pomoći Kijevu. U martu 2022. godine, parlament zemlje je doneo uredbu o zabrani isporuke oružja Ukrajini sa teritorije Mađarske, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading