Tom Souzi u predstavničkom domu
Foto: AP/Tanjug/Ap

Ovom pobedom Toma Suozija nad republikankom Mejzi Pilip, demokrate su smanjile republikansku većinu Domu, gde su do sada 219 mesta imali republikanci, a 212 demokrate.

Pilip je etiopska Jevrejka i emigrirala je u SAD iz Izraela, gde je prethodno služila u izraelskoj vojsci, a Suozi je takođe izjavio da u potpunosti prodržava Izrael.

Suozi je poručio mnogobrojnim jevrejskim glasačima trećeg kongresnog okruga u Njujorku da je on protivteža progresivnim članovima Demokratske stranke koji teže da smanje ili eliminišu američku pomoć Izraelu.

Trka između Suozija i Pilipove, osim na Izrael, bila je fokusirana na imigraciju i abortus, što se očekuje da će biti glavne teme na opštim izborima u novembru, navodi BBC. Prethodni predstavnik tog izbornog okruga Džordž Santos, smenjen je u decembru zbog optužbi za korupciju, prevaru i zloupotrebu sredstava za kampanju.

U optužnici se navodi da je Santos donirana sredstva za kampanju trošio na odeću i njima oplaćivao dugove i rate za automobil. Santosa optužuju i da je lagao o svojim finansijama na službenim kongresnim dokumentima i o prijavljivanju za naknadu za nezaposlene dok je bio regionalni direktor investicione kompanije koju je država zatvorila 2021. nakon optužbi da je u pitanju bila takozvana "Ponzijeva šema".

To podrazumeva obećavanje veoma visoke kamate na pozajmice investitorima, a navodni preduzetnik pobegne s novcem, objavi probleme u isplati ili bankrotira zbog "problema na tržištu".

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading