Bajden i Zelenski
Foto: Tanjug/Foto Tanjug AP

 On navodi kako će ova politika, koja će smanjiti američki izvoz LNG-a u Evropu, verovatno imati značajne posledice kako na ekonomske odnose među državama, tako i na geopolitički položaj Rusije u svetu.

Po Novakovim rečima, Bajdenova odluka da zaustavi proces odobravanja novih ugovora o izvozu LNG-a može se smatrati „pro-ruskom“ jer će koristiti Rusiji, koja pokušava da poveća proizvodnju i izvoz LNG-a. Rusija već planira izgradnju velikog terminala za LNG u Murmansku sledeće godine, što bi moglo značajno pojačati njen uticaj na tržištu energenata, posebno u Evropi.

Osim toga, Novak ističe da ova odluka može biti povezana sa političkim ciljevima Bele kuće, posebno sa željom da se zadovolje „levičarski“ birači koji su zabrinuti zbog klimatskih promena. Izveštaji su pokazali da je izvoz LNG-a iz Sjedinjenih Država u Evropu štetniji po životnu sredinu od sagorevanja uglja, što može uticati na donošenje ove odluke.

Međutim, Novak upozorava da će ova politika teško pogoditi neke zemlje EU, uključujući Češku, koja se oslanjala na američki LNG kao deo svoje energetske strategije.

Nedostatak rasta u snabdevanju LNG-om može dovesti do rasta svetskih cena gasa krajem decenije, što bi imalo negativne ekonomske posledice za zemlje koje su se oslanjale na ovaj energent, poput Nemačke i Češke.

Ova odluka izazvala je oštre kritike republikanske stranke u Sjedinjenim Državama. Predsednik Predstavničkog doma, Majk Džonson, nazvao ju je nečuvenom, tvrdeći da jača Rusiju i prisiljava Evropu da zavisi od nje.

S druge strane, odluka je dočekana s odobravanjem u delu američkog političkog spektra koji podržava mere zaštite životne sredine i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

U svetlu ove odluke, Amerika će morati da pronađe nove načine za podršku energetskim potrebama Evrope, dok će Rusija verovatno iskoristiti priliku da ojača svoju poziciju na tržištu energenata i u geopolitičkom kontekstu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading